У Српску ће гас стизати Турским током из Србије

БЕОГРАД: Република Српска добијаће гас из Србије, а транспорт овог енергента ићи ће гасоводом који ће се градити уз сам аутопут Београд-Сарајево, а ићи ће до Бањалуке.
1
Фото: Youtube Printscreen

Део гаса тако ће од Русије преко Турске и Бугарске кроз Србију стизати и у Републику Српску, а место спајања гасоводних цеви биће између Мачванског Прњавора код Шапца и Новог Села у Српској, наводи за Тањуг детаље трасе будућег гасовода министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Од Новог Села у Српској цеви ће ићи у правцу Брчког, Шамца, Модриче кроз градове Посавине, Дервенту, па све до Бањалуке и Новог Града.

За пројекта гасовода кроз РС донете су ове године све потребне одлуке, каже Ðокић.

"Одлучили смо да траса гасовода иде непосредно поред аутопута. То нам је најједноставније и планирати и изградити и тако ћемо постићи највећу ефикасност. Треба имати у виду да је Бијељина већ изградила секундарну гасну мрежу и да ће Биљељина бар док се не изгради овај гасовод бити повезана на стари гасовод, који има тачку конекције на Шепку код Зворника", објашњава министар енергетике РС.

У питању су 22 километара прикључног гасовода, а ти радови се ових дана приводе крају, што практично значи да Биљељина може да има гас већ у току ове године.

Остали градови у Српској, наводи, нису ништа радили на развоју гасне инфраструктуре осим Зворника и подручја Источног Сарајева, а та гасна инфраструктура је изграђена још 70-тих година прошлог века.

Изградња гасовода у Републици Српској коштаће 250 милиона евра, а радови ће кренути наредне године, када се очекује и почетак изградње деонице аутопута који пролази кроз Српску а иде од Београда.

Динамика радова на гасоводу, каже министар Ðокић, зависиће пре свега од тога са којом финансијском организацијом ће се постићи договор о финансирању пројекта изградње аутопута кроз Српску ка Сарајеву.

Донети су сви прописи који омогућавају привремену експропријацију земљишта за изградњу гасовода и Република Српска је спреман за тај пројекат, рекао је Ðокић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести