У старо гвожђе иду пруге Бечеј-Сента, Бечеј-Врбас ...

Предузеће Инфраструктура железнице Србије саопштило је да ће у наредне две године демонтирати и уклонити око 435 километара старих пруга, на којима се железнички саобраћај већ деценијама не одвија и које нису планиране за даљу експлоатацију.
3
Фото: Дневник/ Александра Ерски

Прецизира се да се готово 400 километара тих пруга налази у Војводини, а да на некима од њих возови не саобраћају више од 40 година.

"Реч је о 15 пруга чије функционисање и одржавање ни на који начин није било исплативо, а било какве нове инвестиције и поправке немају ни економско ни саобраћајно оправдање", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је компанија ЗГОП из Новог Сада у поступку јавне продаје откупила око 25.000 тона шина, скретница, скретничких делова и колосечног прибора који ће остати након демонтаже ових пруга као секундарне сировине и да ће од тога Инфраструктура железница Србије зарадити више од 302 милиона динара.

Наводи се да ће демонтирањем и уклањањем старих железничких инфраструктурних капацитета бити ослобођено око 590 хектара земљишта у инфраструктурном и пружном појасу, у 26 општина широм Србије, које ће локалне самоуправе моћи да користе за најразличитије намене и у складу са својим потребама.


Остало 350.000 старих железничких прагова

Око 350.000 старих железничких прагова који ће остати након демонтаже пруга, а представљају опасан отпад, преузеће предузеће које на тендеру Министарства за заштиту животне средине добије посао њиховог збрињавања.

"Инфраструктура железница Србије" процењује да је вредност прагова око 6,8 милиона евра.


У саопштењу се напомиње да су многе од локалних самоуправа већ исказале потребу за таквим земљиштем на коме ће моћи да се граде путеви, спортски садржаји, бициклистичке или трим стазе и други објекти.

Прецизира се да ће бити уклоњени пружни правци Бечеј-Сента, Сента-Кањижа, Сечањ-Јаша Томић, Сомбор-Бачки Брег.

Сомбор-Риђица, Владимировци-Ковин, Бечеј-Врбас, Зрењанин фабрика-Вршац, Хоргош-Кањижа, Каравуково-Бач, Петроварадин-Беочин, Жабаљ-Бечеј, Кикинда-Банатско Аранђелово, Сомбор-Апатин фабрика и Сопот Пожаревачки-Костолац.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести