У Војводини остало свега 70 оџачара

НОВИ САД: Тренутно у Србији нема више од 200 димничара, а за правилно обављање послова потребно их је бар 800.
odzacari FICA
Фото: Dnevnik.rs

Како је за „Дневник” рекао председник Удружења димничара Војводине Златослав Врањеш, у Војводини их има свега 70, а у свим фирмама где постоји одлука о обавезним услугама нема довољно оџачара.

Свега 13 предузећа и тридесетак занатских радњи у Србији бави се димничарством, али и они раде без лиценце, што више неће моћи јер је Влада Србије усвојила Уредбу о начину и условима за отпочињање обављања комуналних делатности, по којој ће димничари морати да имају лиценцу, али и прописану опрему. Димничар мора да има и димничарску легитимацију, коју је дужан да покаже кориснику комуналне услуге пре започињања посла.

200 димничара има  укупно у Србији

Димничарску легитимацију издаје вршилац комуналне делатности услуге. Надаље, димничар мора имати средње димничарско образовање или поседовати основно или трогодишње образовање уз додатну радну обуку на радном месту димначара у трајању од најмање годину.


Јавни превоз, расвета, зоохигијена

Владина Уредба прописује и услове за обављање градског и приградског превоза пуника, односно јавног линијског превоза путника бродом, скелом и чамцем, јавног осветљења и зоохигијене. За обављање комуналне делатности зоохигијене предузећа морају имати најмање једног ветеринара, спроведену додатну обуку свих запослених за поступање са животињама, али и доказ о власништву над прихватилиштем за напуштене животиње.


Уредбом је прописана и комплетна димначарска опрема: осим димначарске легитимације, ту спада и димничарска сајла, ручна четка, продорна сајла, кугла на канапу, водилица, шиљасти побијач, метална канта и лопатица, мердевине, мали усисивач за ложишта, димначарске четке различитих димензија, бушилица с наставцима, димначарско огледало и торбица, батеријска лампа, ситан ручни алат, уређај за очитавање угљен-моноксида у просторији и ендоскопска камера за дијагностику стања вентилационих канала и уређаја.

800 димничара потребно за нормално обављање посла

Тим Владиним актом одређена су правила и за погребна предузећа која желе да управљају гробљима и сахранама: мораће да имају стручно оспособљене кадрове као и најмање једног запосленог дипломираног правника. Уз то, та предузећа морају да буду и технички опремљена, што подразумева да имају рачунар с програмом за вођење евиденције о гробним местима и сахранама, радну машину за одржавање гробаља, колица или возило за превоз покојника унутар гробља, косилицу за цвеће и траву.

Погребници морају имати најмање пет запослених, без обзира на степен образовања. Такође, морају да имају два атестирана возила за превоз покојника, просторију за пословно-изложбени простор, расхладну комору, просторију за припремање покојника за погреб, магацински простор и обезбеђен паркинг-простор за атестирана возила. Просторије погребника морају бити искључиво на територији јединице локалне самоуправе на чијој територији је регистровано седиште погребног предузећа.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести