Убудуће јединствена цена аранжмана, без "скривених" трошкова

БЕОГРАД: Туристичке агенције више неће моћи да нуде или да рекламирају аранжмане по једној, а да их наплаћују по другој цени и биће у обавези да истичу јединствену цену аранжмана, односно износ који подразумева све пратеће трошкове путовања.
putovanja aerodrom
Фото: pixabay.com

Такође и депозит за отварање туристичких агенција, могућност да се туристички инспектор појави анонимно као купац аранжмана и одузимање лиценци за рад туристичкој агенцији којој се два пута у једној години забрани рад, новине су Закона о туризму чије одредбе на снагу ступају данас. 

Законом о туризму тако се ствара основ да се убудуће туристичке агенције организатори путовања разврстају у категорије, у односу на број путника и вредност аранжмана, објаснио је раније државни секретар у Министарству трговине, телекомуникација и туризма Мирослав Кнежевић.

Он је додао да ће све бити уређено правилником.

Кнежевић каже да је новим законом додатно уведена могућост за одузимање лиценце код организатора путовања ако у једној години дође два пута до забране рада.

Такође, туристички инспектори при контроли моћи ће да наступе и као анонимни купци аранжмана. 

Поред досадашње обавезе гаранције туристицким агенцијама уводи се и депозит као услов за добијање лиценце, а државни секретар казао је за Тањуг да се ова обавеза уводи "како не би могла тек тако да се отвори туристичка агенција без икаквог капитала". 

"Усклађивањем нивоа депозита и гаранција имаћемо већи степен заштите наших путника, јер у случају да дође до већих штета нама је циљ да направимо баланс између вредности продатих аранжмана и онога што може надоместити ту вредност у случају да не дође до реализације путовања", објаснио је Кнежевић. 

Директор Националне асоцијације туристицких агенција Yута Александар Сеничић каже да убудуће агенције које, рецимо, нуде путовање у Венецију неће моћи накнадно да наплаћују трансфер до Венеције, јер су путници, на пример, смештени 50 километара даље, него це у понуди морати да истакну шта све она подразумева, шта путник плаћа, односно да араманжман буде без скривених трошкова.

"Јединствена цена туиристичког аранжмана подразумева а све трошкове које путник треба да плати да би започео путовање буду укључене у цену, авионски превоз, путовања бродом и слично, а такоје и таксе морају бити укључене у комплетну цену", рекао је Сеницић за Тањуг. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести