Упркос тарифама Ербас уговорио продају 100 авиона у САД

ЊУЈОРК: Нискотарифни авио-превозник Спирит Ерлајнс закључио је оквирни споразум о куповини 100 Ербасових авиона са једним пролазом.
erbas
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, File)

Спирит Ерлајнс је саопштио је касно синоћ да је потписао меморандум о разумевању (МОУ) са европским произвођацем авиона, који обухвата комбинацију модела Ербасових летелица А319нео, А320нео и А321нео, преноси ЦНБЦ.

По каталошким ценама за 2018. годину, вредност уговора би износила око 12 милијарди долара, али је америчка авио-компанија, како се додаје, готово сигурно у преговорима испословала велики попуст.

Планирано је да авиони буду испоручени до краја 2027. године. Договорена је и посебна опција за куповину до 50 додатних авиона.

Спирит, са седиштем у Јужној Флориди, сматра се ултра-нискотарифним превозником који лети у Америци, а његову комплетну флоту чине авиони Ербаса.

Овај уговор представља значајан успех Ербаса, имаујћи у виду увођење тарифа Вашингтона на продају одређених модела европске авио-компаније у Сједињеним Државама, оцењује ЦНБЦ.

Није познато да ли је Спирит успео да уговора било какаве молакшице везано за тарифе, али то може бити и небитно будући да Ербас прави авионе А320 у држави Алабама.

Акције Спирита скочиле су готово за 5,0 одсто после отварању берзе у среду, након вести о споразуму са Ербасом и информације да су приходи и добит по акцији ове авио-компаније у трећем кварталу надмашили очекивања.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести