Уз подршку ЕУ oбука за 175 заваривача

Национална служба за запошљавање наставља ове године реализацију пројекта ЕУ подршке с циљем унапређења мера за смањење незапослености. Пројектом су обухваћене четири мере политике запошљавања, чија примена треба да допринесе усклађивању понуде и тражње на тржишту рада.
zavarivanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Прошле године, истичу у НСЗ-у, у оквиру пројекта подршке ЕУ објављена су три јавна позива: за обуке на захтев послодаваца, субвенције за отварање нових радних места и субвенције за самозапошљавања. Највеће интересовање незапослени су показали за програм субвенција за самозапошљавање па је тако лане поднето више од 1.000 захтева, а потписана су 752 уговора.

Највеће интересовање незапослени су показали за програм субвенција за самозапошљавање па је тако лане поднето више од 1.000 захтева, а потписана су 752 уговора.

Послодавци су били највише заинтересовани за програм субвенција за отварање нових радних места. У оквиру тог јавног позива у НСЗ је стигао 1.021 захтев, а посао је добило 953 лица из категорије теже запошљивих. Кроз програм обуке за послодавца, нове вештине које су усклађене с потребама послодавца стекло је 191 незапослено лице.

Мера која је веома успешно спроведена у оквиру прошлогодишњег директног гранта, који је НСЗ добио као подршку ЕУ смањењу незапослености у Србији, јесте програм обука за тржиште рада. Пошто је успешно спроведена, подршка ће бити настављена и ове године у оквиру новог пројекта. Планирано је да у тај програм ове године буде укључено најмање 175 незапослених с евиденције НСЗ-а, која ће проћи обуку за завариваче.

Ради успешније реализације тог пројекта, пре неколико дана НСЗ је објавио два јавна позива: обуку на захтев послодавца за још 400 незапослених и субвенције за отварање радних места за још 600 незапослених.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести