ВБ и Србија закључиле споразум о мећународном друмском саобраћају

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и британски министар за транспорт Џеси Норман потписали су данас у згради британског парламента у Лондону Споразум о међународном друмском саобраћају између Србије и Велике Британије. 
1
Фото: Tanjug

"Ово је важан дан пре свега за српске превознике јер споразум који смо данас потписали предвиђа потпуну либерализацију друмског саобраћаја између наше две земље и превоз терета без дозвола и лиценци које су до сада представљале проблем. Такође, разговарали смо и о ваздушном саобраћају и билатералном споразуму који ћемо ускоро усагласити и у овој области", изјавила је Михајловићева. 

Британски министар рекао је да је тај споразум огроман корак напред за обе земље и даљу међународну сарадњу. 

"Изузетно сам задовољан због постигнутог договора, то је важно за моју земљу, важно је и за Србију. Отворени смо за сваку сарадњу, размену знања и искустава када је у питању саобраћај и инфраструктурни пројекти у овој области", рекао је Норман. 

Споразум о међународном друмском саобраћају између Велике Британије и Србије предвиђа либерализацију транспорта са Србијом, чиме се знатно побољшава позиција српских транспортера у међународном превозу терета.

"Ово је добра вест за српске превознике имајући у виду чињеницу да су робна размена и број превоза које они обављају са Великом Британијом у сталном порасту", рекла је Михајловићева. 

Она је позвала министра Нормана да посети Београд, што је и британски колега прихватио, а међу темама разговора у Србији биће и потписивање протокола између два министарстава о размени знања и искустава у вођењу великих инфраструктурних пројеката. 

По завршетку састанка потпредседница Владе поклонила је британском министру Џесију Норману слику у златовезу, рад жена са села које у оквиру пројекта "Упослимо 1000 жена у руралним подручјима" израђују традиционалне производе из српске културне баштине. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести