Веће акцизе и старосна граница за жене, могућ бесплатан гас

У Новој години грађане Србије дочекало је повећање акциза на гориво, алкохолна и друга пића, промењени услови за пензионисање жена, које ће морати да буду старије за пола године да би се пензионисале, али

и могућност заштићеним категоријама купаца да поднесу захтев за бесплатну струју и гас.Од 1. јануара повећане су акције, али надлежни тврде да, бар за сада, нема бојазни да ће на самом почетку године доћи до поскупљења горива.Акциза за безоловни бензин повећане су са 50 на 52,5 динара по литру, а за гасна уља са 50 на 54 динара.

Акцизе на безалкохолна пића су веће за два процента, а неће се више плаћати само на јака алкохолна пића, већ и на нискоалкохолна пића која садрже више од 1,2 одсто, а највише 15 одсто алкохола.Акциза се плаћа и на све врсте пива, изузев безалкохолних пива које садржи до 0,5 одсто алкохола, без обзира на паковање.

Акцизе од 21 динар су уведене и на нискоалкохолна пића, на пиво 24 динара по литру, на ракије од воћа, грожда или вино су сада 124 динара по литру уместо 121,89 динара, а на ракије од житарица 316, уместо 309,23 динара.Грађани ће јануарске рачуне за електричну енергију плаћати 150 динара више, будући да ће се наплаћивати и такса за јавне медијске сервисе РТС и РТВ у износу од 150 динара.

Почела је и примена закона који послодавцима омогућавају пореске олакшице приликом запошљавања нових радника, а грађанима да више не плаћају таксу за пријаву пребивалишта новорођенчета.Послодавац има право на повраћај плаћеног пореза и то 65 одсто ако је засновао радни однос са најмање једним, а највише 10 нових радника, 70 одсто ако има најмање 10 и највише 99 новозапослених и 75 одсто ако је засновао однос са најмање 100 нових радника.

С првим даном нове, 2016. године промењени су и услови за пензионисање жена, па ће тако женама бити потребна 61 година живота и најмање 15 стажа, што значи пола године више него 2015. за стицање услова за старосну пензију.

У овој години, мењају се, такође, и услови за превремену старосну пензију и за мушкарце и за жене.Мушкарци у 2016. ће са 40 година радног стажа моћи да оду у превремену старосну пензију само ако имају 55 година и осам месеци живота.Женама ће требати 55 година живота и 37 година пензијског стажа.То је осам месеци живота и стажа више него 2015. године.

Од јуче заштићене категорије купаца могу да поднесу захтев за бесплатну струју и гас.Новом уредбом дефинисано је да се сви корисници новчане социјалне помоћи и дечјег додатка са решењем о праву и рачуном за електричну енергију или гас, обраћају локалним самоуправама ради издавања Решења о праву.

Остали статус као и до сада доказују пред локалном самоуправом.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести