Веће резерве у злату - гаранција за непредвидљива времена

НОВИ САД: Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да се на његову иницијативу повећавају резерве у злату, са циљем, како је објаснио, да се земљи обезбеди сигурност и сигурнија будућност у околностима потенцијално негативних кретања на финансијским тржистима, али и на тржисту нафте, бакра и челика.
Narodna banka Srbije  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Тиме обезбеђујемо већу стабилност за нашу земљу", рекао је Вучић новинарима.

Србија ће до краја године повећати резерве злата са 20 на 30 тона, а у наредним годинама на 50 тона, а на питање шта то значи, Вучић је указао да су веома тешка и непредвидива времена пред нама у Европи и свету.

"Зашто цела прича о злату? Свака прича око сукоба са Ираном разара нафтно тржиште, било шта да се догоди са Ираном ви не знате колика ће цена нафте да буде, свака прича о оперативним системима, сукобу око Хуавеи, наставку сукоба око вештачке интелигенције, роботичке индустрије... води у најжешће могуће сукобе.".

Он је навео да ако имате 20 тона злата, то је око 710 милиона евра, што значи да би требало имати 30 тона за око милијарду евра. 

"Педесет тона, имајући у виду ситуцаију у свету, више неће бити милијарду и 700 милиона евра , већ ближе две милијарде, имајући у виду време које нам је потребно да то купимо, а да не угрозимо стабилност резерве нвоца који имамо", додао је он.

Кад се узме у обзир ситуација у свету, каже Вучић, не знате ни које ће валуте како да стоје, ни како ће да се понаша Европска централна банка, ни амерички Фед.

"И онда вам је највећа сигурност у томе да држите један део резерви у златним полугама. Зато је то била моја идеја и проверили смо је с највећим стручњацима у свету. Многе земље у свету то данас раде, и Русија и Кина, које имају велику изложеност према долару, али и оне које имају изложеност према евру. Купују све више злато и могу себи то да приуште", рекао је он.

Ми у овом трентуку не можемо више, рекао је он.

"Волео бих да можемо више, али оволико колико можемо желим да повећамо наше резерве у злату и мислим да ће Народна банка, али и Влада, одговорити том задатку", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести