ВЕЛИКО РАСТЕРЕЋЕЊЕ ЗА ВИШЕ ОД 100.000 ДУЖНИКА Дан након одлуке НБС да смањи камату на стамбене кредите, економисти сагласни у једном

Више од 100.000 грађана који у Србији отплаћују стамбене кредите моћи ће већ од следећег месеца да одахну, јер ће рате бити знатно ниже након јучерашње одлуке Народне банке Србије да ограничи камате на ову врсту кредита. У Централној банци кажу да се укупно код нас отплаћује 158.000 стамбених кредита, а да се наложено смањење камате односи на око две трећине дужника, оне који отплаћују кредите са промењивом каматном стопом. Уз то, у наредних 15 месеци каматна стопа неће моћи да буде виша од 4,08 процената за кредите до 200.000 евра.
Банка
Фото: Pixabay/Wikipedia/Ilustracija

Банкарски сектор ће поднети део тренутне кризе

Оваква одлука, према оцени стручњака, представљаће велико олакшање за кредитне дужнике који су претходних месеци плаћали и до 50 одсто веће рате од иницијалних због вишемесечног раста еурибора. Зато је НБС интервенисала утичићи на рад домаћих банака, обавестивши их да номинална камата на стамбени зајам узет до краја јула прошле године, не сме да пређе 4,08 одсто. За кредите узете после тог датума примењиваће се иницијална камата уговорена са дужником.

Добра вест је и да банке после истека рока, односно краја 2024. године, неће имати право да траже од грађана да им надокнаде ту разлику.

- У овој години је дошло до раста профитабилности банкарског сектора. Они ће поднети део тренутне кризе и повећања каматних стопа, али то свакако неће утицати на стабилност финансијског система. Конкретно, ова мера за кориснике стамбеног кредита, а у зависности од тренутка када су узимали кредит утицаће на смањење рате од 10 па и више од 25 посто. - прецизира директор Сектора за контролу НБС Дарко Стаменковић.

То показује и следећи пример: за кредит од 100.000 евра са фиксним делом камате од три одсто, плус шестомесечни еурибор, тренутни ануитет је 694 евра, а камата готово седам одсто. Од октобра камата се спушта на 4,08 одсто, а рата на 532 евра, дакле 162 евра мање.

Професор Савић: Ова мера ће растеретити и дужнике и привреду

Професор Економског факултета Универзитета у Београду др Љубодраг Савић каже за „Дневник” да ова одлука није изненађујућа, јер је ово мера НБС у оквиру укупне борбе против инфлације и стабилизације економске ситуације у земљи.

Фото: screenshot / Youtube / Jutarnji Program TV Happy

- Након овога, дужници ће свакако моћи да предахну, јер период од 15 месеци на који се ова одлука доноси није мали, и омогућава грађанима да се мало опусте и даје им шансу да се консолидују, јер ће сада знати тачно колика им је рата. Каматне стопе у Србији су иначе високе, и грађани су те стамбене кредите подизали под једним усковима и рачунали да те рате могу да отплаћују. Међутим, десила се ситуација да се референа каматна стопа у протеклом периоду, малтене, упетостручила. Ово ће дужнике засигурно растеретити – уверен је проф. др Савић, додајући да шта год ко мислио о овој мери, “сигурно је да ће они који су њоме обухваћени бити задовољни, док ће други на које се ово не односи ову меру анализирати и повезивати са изборима”.

Ефектива: Поздрављамо одлуку НБС

Економисти сматрају да је одлука одлична вест за дужнике. Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената Ефектива која је месецима уназад упозоравала да се на расту Еурибора банке богате и да централна банка то треба да ограничи, каже за Дневник да је то Удружење поздравило одлуку НБС, јер ће већи број грађана имато користи од ове одлуке.

- Ова мера ће значити већем броју корисника стамбених кредита, јер ће камата са 7, 7,5% бити ограничена на 4,08%. Како ће бити кретање Еурибора по истеку ових 15 месеци, то нико сада са сигурношћу не може да зна, али верујем да ће Еурибор бити висок све док траје рат у Украјини, јер Европа на њему зарађује. Не искључујем могућност да НБС унутар овог периода од 15 месеци донесе још неку меру. На пример, Хрватска је, због раста Еурибора, увела ограничење каматних стопа на 3,79 одсто на постојеће стамбене кредите – каже Гавриловић.

Ј. Ј.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести