Ветропарк вредан десет милиона евра

Први ветопарк у јужном Банату „Ла Пиколина” у близини Вршца свечано ће бити отворен у понедељак, 3. октобра, у 11 часова и производиће зелену енергију која ће

 снабдевати око 5.500 домаћинстава, али ће се и повећати укупан енергетски капацитет у Банату.Изградњу је у априлу почео „MK Fintel wind”, заједничка компанија италијанске компаније „Fintel energia” SpA, јавног предузећа присутног на италијанској берзи, и компаније „МК група”. Ветропарк „Ла Пиколина” имаће снагу 6,6 мегавата, а вредност инвестиције је око десет милиона евра.

У плану је изградња још једног ветропарка у околини Вршца. Ради се о пројекту „Кошава”, укупне снаге 117 мегавата, где ће у првој фази бити инвестирано око 50 милиона евра. Када буде завршен посао на том ветропарку, само „МК група” ће производити струју снаге 133 мегавата, што је готово трећина од онога на шта се Србија обавеза Енергетској заједници. Наиме, наша држава има прописан лимит од 500 мегавати за струју из ветропарка.

Иначе, први ветропарк италијанско-српске компаније у Србији изграђен је у близини Куле и у њега је уложено 15 милиона евра. Има инсталирану снагу 9,9 мегавата и годишње ће производити 27 милиона киловат-сати „зелене енергије”, што је довољно за потребе близу 8.000 домаћинстава. Посао је добило 50 радника.

Љ. М.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести