Влада формира радну групу за подстицај грађевинске индустрије

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници Акциони план за спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом у Србији 2017-2020. за 2019. годину, Одлуку о образовању радне групе за координацију и утврђивање мера за подстицај домаће грађевинске индустрије и више уредби.
zgrada gradjevinci
Фото: Tanjug (Video, ilustracija)

Стратегија интегрисаног управљања границом дефинише стратешке и циљеве граничне полиције, царине, граничне ветеринарске и фитосантиране инспекције, као и део циљева у вези са миграцијама, визама и азилом.

У радну групу за координацију и мере за подстицај домаће грађевинске индустрије ућиће представници Министарства грађевинарства, ПКС, Министарства привреде, Удружења банака, грађевинских и путарских компанија, а њихов је задатак да направе акциони план с мерама које би компанијама из Србије олакшале добијање послова.

То подразумева да ће се радити, између осталог, на програму субвенција за опрему за грађевинске и путарске компаније и на лакшем добијању гаранција које им тренутно отежавају слабији резултати постигнути у периоду када су били финансијски уништени, па због тога нису у могућности да добију гаранције и буду главни извођачи.

Влада је усвојила и више уредби - о државном програму обнове комуналне инфраструктуре која је уништена у поплавама јуна 2019. и за те намене одредила је 1.200.000.000 динара.

Усвојена је и Уредба о интерном тржишту рада државних органа, којом ће се ускладити понуда и тражња за одговорајућим профилом државних службеника у државним органима, повећаће се интерна транспарентност слободних радних места и мобилност запослених у оквиру државних институција.

Усвојена је и Уредба о утврђивању плана званичне статистике за 2020. годину.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести