Влада одобрила ПИО фонду исплату новчане помоћи пензионерима

БЕОГРАД: Влада Србије утврдила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о посредовању у промету и закупу непокретности, којима ће бити унапређен правни оквир за откривање, спречавање и сузбијање прања новца и финансирања тероризма и терористичких аката у области посредовања у промету и закупу непокретности.
novac
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Како се наводи у саопштењу с данашње седнице, тим изменама и допунама обезбеђен је виши степен правне сигурности привредних субјеката, али и грађана, а такпђе и виши квалитет услуга по европским стандардима. Истовремено, Република Србија на тај начин испуњава своје међународне обавезе.

Влада је данас дала сагласност Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање за исплату новчане помоћи у износу од 5.000 динара корисницима пензија, корисницима привремене накнаде и инвалидној деци, која је планирана за 4. новембар 2019. године.

У оквиру националне политике за борбу против дрога, што укључује и прекурсоре дрога, односно супстанце које се користе у недозвољеној производњи дрога, Влада Србије донела је одлуку о образовању Комисије за прекурсоре и Комисије за контролу поступка уништавања прекурсора.

Задатак те комисије је да у складу са прописима Европске уније и препорукама Међународног бироа за контролу накортика, дефинише поступак уништавања прекурсора дрога, што подразумева безбедно складиштење, чување, транспорт до места за уништавање, као и поступак непосредног уништавања ових супстанци.

На седници је усвојен и Програм ширења знања из области дигиталне трансформације "Србија дигитализује" као вид сарадње Републике Србије са партнерским земљама у овом домену.

Кроз стручне и техничке послове пружиће се подршка имплементацији електронске управе, а самим тим унапредити политичка и економска сарадња са другим државама. Имајући у виду да је у протеклом периоду исказано интересовање других земаља за технолошка решења електронске управе која Србија развија, користи и унапређује, препозната је потреба за успостављањем и остваривањем и оваквог вида сарадње.

То подразумева размену информација ради утврђивања знања и степена развоја дигиталне трансформације, као и консултације о свим релевантним питањима и изазовима приликом пружања подршке развоју електронске управе, како би та конкретна сарадња и пренос знања била у складу са потребама партнерских земаља.

Истовремено, дигитализација и електронска управа су важни у домену јачања владавине права, с обзиром на то да значајно смањују могућност коруптивних радњи и тиме значајно доприносе борби против корупције, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести