Војводина први пут на Франкфуртском сајму аутомобилске индустрије

НОВИ САД: Војводина ће између 11. и 15. септембра учествовати на Сајму аутомобилскеиндустрије „Automechanik” у Франкфруту.
djordje milicevic
Фото: Dnevnik.rs

Ради се о во­дећем светском сајму који се од 1971. године одржава сваке друге године и на којем излаже 5.000 излагача из 80 земаља, а посећује га 140.000 посетилаца из 170 земаља с циљем да уговарају послове, нађу добављаче или купце. Војводина ће први пут учествовати на том значајном сајму.

Покрајину ће на заједничком штанду представљати шест домаћих компанија, Факултет техничких наука као водећа институција у образовању кадро­ва у ИТ сектору, градови Панчево, Зрењанин и Развојна агенција Војводине. 

Поводом наступа Војводине на том значајном сајму, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је у разговору за „Дневник” нагласио да је сектор пратеће аутомобилске индустрије један од оних који имају највише потенцијала за развој Војводине јер је само у страним компанијама тог сектора запослено 23.000 људи, а од тог броја у последње две године око 12.000.  

– Сајам у Франкфурту је одабран као право место да Војводина представи своје потенцијале унутар тог индустријског сектора – напомиње Милићевић.  

Наступ на сајму даће приступ нашим излагачима да се представе на најбољи начин, али и да остваре контакте с великим произвођачима из сфере ау­то-индустрије. То је могућност да наше компаније постану до­бављачи и кооперанти тим великим компанијама.

Поводом заједничког наступа градова и Покрајине на међународним сајмовима, Милићевић подсећа на Споразум који су Покрајинска влада и осам војвођанских градова потписали 30. новембра 2017. године ради промовисања привредних потенцијала Србије и Војводине и привлачења инвестиција. Документом је предвиђено да се при крају сваке календарске године донесе календар најзначајнијих сајамских манифестација у на­редној години и да наступе на тим сајмовима заједно при­премају Покрајинска влада, градови Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Панчево, Сомбор, Сремска Митровица, Вршац, Кикинда, као и Развојна агенција Војводине и Привредна комора Војводине.

Утврђеним годиш­њим програмом сајамских манифестација потписници Спо­ра­зума су прихватили да за заједнички наступ Покрајинска влада обезбеђује 50 одсто новца, а градови преосталих 50 одсто.

– Србија и Војводина јесу добро место за улагање, и то желимо да покажемо на најбољи могући начин и да кроз тај модел привучемо што више инвестиција, како у поменутих осам градова, тако и у свих 45 локалних самоуправа у Војводини – наводи Милићевић. – Удружили смо знање и новац Покрајинске владе и осам градова да наше потенцијале представимо на најважнијим међународним сајмовима.


Српска привреда на сајму у Цељу

У припреми је и наступ на другим важним манифестацијама. Већ од 11. до 16. септембра српска привреда ће имати значајан наступ на Сајму привреде и предузетништва у Цељу, на којем је Србија земља-партнер.

– Наступ на тој манифестацији су заједнички припремили Покрајинска влада и Министарство трговине, туризма и телекомуникације, а носиоци наступа су привредне коморе Србије и Војводине – наводи Милићевић. – Сигуран сам у то да је то добра прилика за представљање укупних потенцијала привреде Србије и Војводине, и ту прилику ћемо искористити на најбољи могући начин и кроз презентацију наше укупне политике за привлачење домаћих и страних инвестиција, али и кроз презентацију појединачних фирми и привредника с ових простора.

Он додаје и да ће другог дана манифестације у Цељу бити одржан значајан међународни пословни форум Србија–Словенија–Хрватска, који ће допринети јачању економске сарадње компанија и предузетника на подручју некадашњег заједничког тржишта.


Он је нагласио да Србија у последњих неколико година у привредном и економском смислу постиже добре резултате и да политика Покрајинске владе и тих осам градова јесте усмерена у том циљу – при­вла­чењу инвестиција и стварању нових радних места. Заједнички наступ на светском инвестиционом тржишту, како је навео, један је од модела да се ти најважнији циљеви остваре.

Подсећамо, у складу са Споразумом о заједничком наступу на међународним сајмовима, Војводина се средином априла ове године представила на Сајму туризма у Пекингу, који окупља 4.300 кинеских и више од 450 интернационалних компанија из 70 земаља. Носиоци организације наступа Војводине на том сајму били су Туристичка организација Војводине и Туристичка организација Србије, уз подршку Покрајинске владе и Развојне агенције Војводине, заједно с туристичким организацијама Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Кикинде, Вршца, Сремске Митровице, Панчева и Сомбора.

Упитан о ефектима Сајма у Пекингу, Милићевић наводи да се показао као одлична прилика да потенцијалним туристима из Кине приближимо понуду Војводине, с обзиром на то да је лане забележен велики пораст броја долазака у Србију управо из Кине.

– Тенденција раста броја кинеских туриста који посећују Србију је настављена. У периоду јануар–јун 2018. године забележено 42.226 долазака туриста из Кине, што је 97,9 одсто више него у истом периоду прошле године. Остварено је и 68.412 ноћења, што је 76,3 одсто више него у истом лањском периоду – нагласио је Милићевић.

У 2017. години на нивоу Војводине забележено је 8.034 ноћења туриста из Кине, што чини повећање од 230 одсто у односу на 2016, када је у Војводини било 964 долазака и 2.446 ноћења туриста из Кине. 

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести