Волстриту прети пад и до 20 одсто у 2019 -тој, свету поново рецесија

ЊУЈОРК: Америчка берза, која је овог месеца већ претрпела ударац, могла би наредне године да падне и до 20 посто, тврди трговински стратег Тод Хорвиц.
volstrit
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew)

Према његовим речима, следећа година биће "врло тешка" пошто су у току 2018. године главни берзански индекси на Волстриту, технолошки Насдак и шири Ш&П 500, пали за више од десет процената.

"Мислим да идемо у рецесију. Мислим да ће наредна година бити веома тешка за тржишта и предвиђам пад од додатних 10 до 15 или до 20 посто, као и распродају (актива)", рекао је Хорвиц, главни стратег инвестиционо-саветодавне компаније "Буба трејдинг", за телевизију ЦНБЦ.

"Мислим да улазимо у веома тешка времена због свих ових ствари које се дешавају, као и због слабљења економије", додао је он.

Наглашава и да дуг представља један од великих проблема САД-а.

"Имамо превелики дуг у овој земљи", каже он.

Укупан корпоративни дуг у САД-а порастао је на скоро 9.100 милијарди долара током 2018. године, према подацима Удружења за хартије од вредности и финансијска тржишта.

Хорвиц процењује такође да су америчке банке "вероватно поново презадужене", и напомиње да се банкама дозвољава да "наставе да гомилају огромне дугове".

На питање где би уложио новац у оваквом окружењу, стратег је приметио да на тржишту "увек постоји вредност".

"Ја сам велики инвеститор у сировине јер мислим да су врло потцењене", рекао је Хорвиц за ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести