Формиран министарски тим за решавање Агрокора

БЕОГРАД: Због ситуације у Агрокору формиран је министарски тим који ће бити у свакодневној комуникацији у циљу размене информација и предузимања заједничких активности на очувању радних места, интереса добављача и стабилног пословања фирми и састава Агрокора у свакој од појединачних земаља. 
vucic agrokor Tanjug
Фото: Tanjug

То је основни закључак данашњег састанка у Влади Србије на којима су учествовали представници четири државе  - Србија, БиХ, Црна Гора и Словенија.
Како је речено свака од земаља ће спроводити контролу финансијских и робних токова компанија везаних за Агрокор, а у складу са законима који важе у те четири државе.

"Србија стоји боље него остале земље у региону, због посебног правног статуса које има Меркатор С у односу на Агрокор. Имамо сличне проблеме, а тражимо заједничка решења", рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
Како је нагласио, овај састанак није уперен против било кога, а заједничке активности су у циљу стабилизације ситуације у целиом региону.

Очекује се да нови управитељ Агрокора именује независне стручњаке за успешно реструктурирање фирми у саставу концерна.
 Он је рекао да се очекује да нова управа Агрокора на равноправан начин третира све добављаче како оне у Хрватској, тако и ван ње. 
"Пратимо оно што се дешава у Хрватској и изражавамо спремност да разговарамо са представницима хрватске владе. Очекујемо да се криза реши, без штете за ћерке фирме", рекао је Љајић.

Одговарајући на новинарска питања зашто представници Хрватске нису били на састанку он је рекао:"Изразили смо спремност да у другом кораку разговарамо са представницима Хрватске Владе како би се у тој земљи криза што пре решила".
Љајић је додао да тренутно не постоји потеба за доношењем закона лекс специјалис јер је закон довољно јасан.
"Имамо довољно јасан закон да спречимо излив финансијских средстава из Србије", рекао је Љајић.

На састанку је изражена спремност за разговоре са представницима Владе Хрватске у циљу налажења заједничких решења за стабилизацију пословања целог Агрокор концерна.

На састанку су учествовали председник Владе Републике Србије Александар Вучић, потпредседник Владе Републике Србије Расим Љајић, министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић, потпредседник Савета Министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, министар економије у Влади Републике Црне Горе Драгица Секулић и министар економског развоја и технологије у Влади Републике Словеније Здравко Почивалшек.

Вучић: Нећемо допустити штету за домаће компаније

Србија неће допустити да домаће компаније претрпе штету због Агрокора, указао је премијер Александар Вучић на почетку састанка са представницима Словеније, Срне Горе и Босне и Херцеговине. Премијер и министри трговине и пољопривреде, Расим Љајић и Бранислав Недимовић, састали су се данас у Влади Србије са министром трговине и економије Словеније, Црне Горе и БиХ, како би разговарали о ситуацији везаној за пословање концерна "Агрокор". 

Састанку у Немањиној 11 присуствују министар за економски развој и технологију у Влади Словеније Здравко Почивалшек, министарка економије у Влади Црне Горе Драгица Секулић и потпредседник Савета министара Босне и Херцеговине и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Премијер Вучић је на почетку истакао да је Србија, на основу мера које је његова Влада доносила, обавила увид у финансијске трансакције предузећа која послују у систему Агрокора у нашој земљи: 

"Тамо где има неисплаћених 20, 30, 40 милиона евра, то нећемо допустити да се прелива на штету домаћих компанија, али то је једино што је могуће", казао је Вуцћић. 

Говорећи о евентуалним могућностима и начинима да се заштите домаће фирме, он је рекао да Влада може да иде на одређене привремене мере, пред Привредним судом. 

"Што се тиче Меркатора С, ми имамо директан финансијски уговор са словеначким Меркатором, а не директан са Агрокором. То нам даје неку врсту независности са Агрокором, али у крајњој линији, у истој смо ситуацији", рекао је премијер гостима на почетку састанка. 

Састанак је настављен иза затворених врата, а по завршетку јавност ће о детаљима бити обавештена саопштењем. Циљ састанка је да се види шта је свака држава појединачно урадила, те да се виде могућности за заједичко деловање. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести