Вучић обишао радове на Коридору 11 Сурчин - Обреновац 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи Коридора 11 од Сурчина до Обреновца дуге 17,6 км, а на којој се гради и нови мост преко Колубаре и Саве код Обреновца, који ће бити дуг око 1,7 км. 
vucic radovi.jpg
Фото: Tanjug

Са председником Србије у обиласку су били и министри Зорана Михајловић, Александар Антић, Горан Кнежевић, председник Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом Томислав Николић, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, директор Коридора Србије Зоран Бабић и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Званицама ће данас бити представљени и сви остали инфраструктурни пројекти које заједнички реализују Србија и Кина.

Цела деонице би требало да буде завршена до краја 2019. године (рок је 32 месеца), а радове изводи кинеска компанија заједно са домаћим подизвођачима.

Укупна цена изградње аутопута Сурчин-Обреновац је 208 милиона евра, укључујући и мост преко Саве и Колубаре.

Пројекат се финанснира из кредита кинеске Ексим банке, финансијер је Влада Србије преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а инвеститор је ЈП "Путеви Србије".

Оволико се није градило још од Другог Светског рата
Вучић је изјавио да се од Другог светског рата никада није више градило у Србији и да само у Београду има више од 500 активних градилишта.

Председник је подсетио да је 2013. године у главном граду било тек нешто више од 40 активних градилишта, а како је казао, дуг Београда у том периоду је био 1,5 милијарди евра.

"Дуг Београда је био милијарду и 500 милиона евра, а данас, тај дуг је преполовљен и износи 666 милиона евра", рекао је председник Вучић.

Он је објаснио и да ће изградња у земљи утицати на раст БДП Србије. 

"Увек бисте желели брже и боље. Овде нисте ни сањали да ће бити нови пут", казао је председник Вућић обилазећи деоницу Сурчин-Обреновац.

Вучић је поручио да је остало још неколико деоница на Коридору 11 које треба да буду завршене, попут деонице Уб-Лајковац, Сурчин-Обреновац и Прељина-Пожега.

Предвиђена је изградња аутопута у пуном профилу, са четири возне и две зауставне траке.

Пројекат укључује изградњу моста преко Саве и ушћа реке Колубаре, надвожњака преко железничке пруге Остружница-Батајница, као и две петље - Сурчин и Обреновац.

На деоници Сурчин - Обреновац биће укупно седам мостова и четири надвожњака.

Тај аутопут ће омогућити спајање коридора 11 и 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Николић и Ли: Унапређујемо сарадњу Србије и Кине

Председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић поручио је данас да Србија треба да искористи шансу што је Кина у својој визији Европе на прво место ставила нашу земљу.

"Ми ћемо запослити Србију и Србија ће због тога да памти ово време у којем смо истовремено, не наљутивши било кога са Истока и Запада, остварили пријатељске економске везе, раст нашег извоза са нацијом од које ће ускоро зависити будућност човечанства", рекао је Николић приликом обиласка радова на Коридору 11.

Он је истакао да Србија има велики углед у Кини, односно велико пријатељство са кинеским руководством и кинеским народом, додајући да су кинеске фирме задовољне радом у Србији, јер су знале под којим условима раде.

Николић је подсетио да је Влада Србије пре пет година определила своје приоритете којих се придржава, наводећи да остварује огромне резултате, а да је на Савету да помогне да се у Србији живи боље.

"Зато је основан Савет за сарадњу и спровођење споразума са Русијом и Кином. У њему је седам, а биће осам министара. На једном месту ћемо сакупљати информације, потребе, жеље и могућности и помагати Влади Србије да их реализује", рекао је Николић.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манћанг рекао је да је ово велики дан за њега, за кинеску амбасаду, компанију и за сарадњу између Кине и Србије.

"Ово је за кинеске компаније које раде у Србији велика част и истовремено схватамо да се од њих захтева да квалитетно раде у Србији поштујући законе и договоре", рекао је Ли који је приметио да чињеница да данашњем догађају присуствују председник Александар Вучић, председник Савета за сарадњу са Русијом и Кином као и велики број чланова владе, показује да је пројекат важан не само за Србију, већ и за регион и за Кину. 

Он је рекао да је пријатељство између Кине и Србији из дана у дан све боље најављујући да ће и сарадња бити још већа.

"Ја као амбасадор и у исто време и један обичан човек, не могу све сам али будите уверени да ћу дати све од себе да унапредим пријатељске односе између Кине и Србије", рекао је Ли Манћанг који је пренео поздраве председника Си Ђинпинга.

Николић и Ли су обишли радове на изградњи Коридора 11, на деоници од Сурчина до Обреновца, дуге 17,6 км, а на којој се гради и нови мост преко Колубаре и Саве код Обреновца, који ће бити дуг око 1,7 км. 

У обиласку су били и председник Србије Александар Вучић, министри Зорана Михајловић, Александар Антић, Горан Кнежевић, затим директор Коридора Србије Зоран Бабић и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Михајловић: Заједнички пратимо извођење радова

Потпредседница Владе Србије и мнистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да заједно са амбасадором НР Кине у Београду Ли Манћангом прати извођење свих пројекта на којима су ангажоване кинеске фирме.

"Ми смо о свим пројектима разговарали и разговарамо", рекла је Михајловић и додала да је амбасадор НР Кине известио да је упутио писмо менаџменту фирме Шандонг, која изводи радове на пројектима у Србији с циљем убрзања радова.

"Свакако ћемо наћи решење", рекла је министарка Михајловић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести