Вучић: Општине добијају огромна средства, треба добро да припреме пројекте

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић захвалио је данас Француској агенцији за развој (АФД) и Светској банци на огромној подршци и средставима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте.
t
Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Вучић је на конференцији која је била посевећена пројекту развоју локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Србији (ЛИИД), укупне вредности од 265,2 милиона евра, рекао да ће само за општину Трстеник бити издвојена средства која су у висини од 12 одсто буџета те општине.

“То је огроман новац. У неким општинама је то 30 одсто њиховог буџета”, рекао је Вучић.

Он је поручио да представници локалних самоуправа морају да покажу знање и посвећеност, као и жељу, како би се дошло до најбољих пројеката у интересу грађана који живе у Србији.

 Мора се, каже, показати и већа озбиљност и одговорност, те је у том смислу поменуо да је држава уложила огроман новац у пречишћаче отпадних вода, милионе евра, од којих нисмо имали ништа, јер нисмо знали њима да управљамо.

Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Оцењујући да је реч о немару, Вучић је казао да се то не сме понављати, те додао да је зато важно да постоји контрола и да комисија одреди како ће новац да се троши и на које пројекте.

“Стање дуга у јединицама локалне самоуправе у апсолутним бројевима је 31.12 2012 било 76 , 4 милијарди динара,  а 31.5. 2023 године 47,8 милијарди динара”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је у апсолутном износу дуг јединица локалне самоуправе у Србији много мањи него што је био раније.

"Оно што је проблем је што су многи од вас укалкулисали и помоћ државе и помоћ из иностранства као део буџета унапред. Погрешно сте водили своје буџете, погрешно сте приказивали приходе којих нема, измишљали да ћете толике приходе да остварите и повећавали сте приходе којих нема, а после тога сте се чудили како су вам расходи већи од прихода. Нећете веровати то је случај у више од 60 општина у Србији. То говори да такво планирање не сме да се настави", рекао је Вучић на Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији, пројекат ЛИИД, у Палати Србија.

Он је додао да је милион пута молио представнике локалних самоуправа да је боље да скромније определе буџетска средства, јер не могу да изађу на крај са захтевима грађана, те да зато држава улаже у школе, болнице, путеве, пруге...

"Само немојте да задужујете општине, да запошљавате огроман број људи и немојте да тражите већ у марту или јуну вам држава да подршку за ликвидношт. То нема никаквог смисла", поручио је Вучић.

Он је, између осталог, данас саопштио да је са амбасадорима САД и Турске Кристофером Хилом и Хамијем Аксојем, као и са представницима конзорцијума Бехтел-Енка разговарао о даљој динамици изградње Моравског коридора.

Вучић је на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав" навео да је договорено да до краја октобра ове године буде завршено 11 километара од Макрешана до Крушевца (Кошеви), док ће цео пројекат бити готов до 2025. године.

"Ово је пројекат од изузетног значаја и први је аутопут у Србији који повезује исток и запад наше земље. Важно је и то што су партнери из САД и Турске изразили жељу да учествују у новим инфраструктурним и енергетским пројектима у Србији", навео је Вучић након састанка са амбасадорима САД и Турске и делегацијом конзорцијума Бехтел-Енка.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести