Вулин: Где је Влада послодавац поштују се сва права радника

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да актуелна републичка Влада социјални дијалог сматра веома важним

и да се, свуда где је та влада послодавац, поштују сва радничка права.

Вулин је учествовао у раду округлог стола "Социјални дијалог између синдиката и послодаваца у Србији и улога Републичке агенције за мирно решавање спорова" одржаног у Регионалној привредној комори Нови Сад, а новинарима је рекао да је оно што је у надлежности Републике Србије резултирао са више од 20 колективних уговора.

"Ишли смо на колективно преговарање јер смо сматрали да на тај начин треба да појачамо улогу синдиката. Дали смо препоруку и приватним послодавцима и удружењима послодаваца да излазе у сусрет синдикалцима и да стварају колективне уговоре јер смтрамо да је то најбољи начин да се умири процес производње и да права и обавезе унапред буду познти и да једноставну буду оствариви", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је ова Влада прва која је после дужег низа година дала проширено дејство колективног уговора и то за путарску привреду, која, како је рекао, одлично функционише.

"Ово је прва Влада која је успела да и са послодавцима и са синдикатима постигне најшири могући консензус када је реч о минималној цени рада, тако да ће, као што је познато, од 1. јануара минимална цена рада бити повећана за скоро осам процената и износиће 130 динара", рекао је министар.

Вулин је на питања новинара да ли ће колективни уговори чије дејство ускоро истиче, бити обновљени, те да ли се приватни предузетници могу обавезати на потписивање колективних уговора, рекао да не постоји ни једна земља на свету у којој је колективно преговарање обавезно, да је у Србији Законом о раду предвиђена обавеза преговарања, а да држава не може утицати на то да ли ће доћи и до потписивања уговора.

"Успели смо да створимо један успешнији привредни амбијент, од јануара до новембра месеца регистровано је 7.810 привредних друштава што је повећање у односу на исти период прошле године за 3,66 одсто. У истом периоду регистрована је 31.434 предузетника, што је такође повећање од скоро два процента у односу на прошлу годину", рекао је Вулин.

Према његовим речима, посебно је важно да је избрисано 19.144 предузетника, што је за 49,25 одсто мање него у истом периоду прошле године, што, како је нагласио, говори да "стварамо бољи пословни амбијент, да су нам послови одрживији и то је разлог што имамо повећану запосленост".

Говорећи о Инспекцији рада, Вулин је казао да је та инспекција до сада дала далеко најбоље резултате и само током ове године је пронашла око 16.000 људи у раду "на црно", а својим решењима је запослила више од 12.000 лица, јер послодавци, како је казао, знају да им се више не исплати да варају државу и да не пријављују раднике.

"Код нас је стопа неформалне запослености негде око 27 процената, европски просек је приближно толики од 24 до 27 проценара. Дакле, у много развијенијим и богатијим земљама имате сличну стопу неформалне запослености, односно рада ''на црно''. И они имају законе и имају инспекције и имају и рад ''на црно'' и против тога се треба упорно борити и ту нам је потребна и помоћ синдиката и посебно добрих послодаваца", закључио је Вулин.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести