За десет дана на мору радимо три и по месеца

НОВИ САД: С обзиром на примања грађана Србије, многи се неће упутити на море, а посебно ће тешко ту одлуку донети породице, иако је сезона годишњих одмора у јеку.
letovanje
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, просечној четворочланој породици за одлазак на летовање на неку од најбилижих морских дестинација потребно је много новца, односно много радних сати. Уз просечну плату у Србији, која је у мају била око 47.000 динара, односно око 390 евра, потребно је радити неколико месеци да би се десетак дана одмарало породично, односно за врло скроман смештај на мору је, по особи, потребно више од једне просечне плате.

Цене туристичких аранжмана зависе од дестинације, врсте смештаја, превоза.... Ипак, на који год вид летовања да се одлучи породица с двоје деце, за то ће јој бити потребно више од 1.400 евра, у најјефтинијој варијанти, па и до неколико хиљада евра, ако се борави у хотелима с више звездица.

1.400 евра најјефтиније породично летовање

Дакле, за десетак дана потрошиће се оно што се заради за најмање четири месеца, а цена неких аранжмана може се приближити и годишњим просечним примањима. Уз то, цена аранжмана није једини трошак приликом боравка на мору. Ако се путује авионом, потребно је платити  аеродромске таксе, ако се путује самостално – новац за гориво и путарине, а не треба заборавити ни „невидљиве” трошкове током боравка на плажи и око ње – сладоледи, ужина, пиће, кафа, сунцобрани, лежаљке...


Пола године рада за луксузни одмор

Како с просечном платом отићи на море није мука само грађана Србије већ и оних који море имају. Наиме, за десет дана у хотелу с две звездице становници Хрватске с просечном платом морају да раде месец дана, а за луксуз од три звездице потребно је уложити више од 85 радних дана, односно четири месеца. Грађанима Србије је потребно више од месец дана рада за туристички аранжман у најјповољнијој варијанти, а око пола године за већи луксуз, али је зато онима из Немачке за трошак најповољнијег летовања довољно да раде десет дана, а за оно луксузно – тридесетак.


Приликом трагања за летњим аранжаманима, породице се углавном окрећу онима из понуде унапред – такозвана фирст минуте понуда, када се одобравају попусти због раног резервисања смештаја. Постоји и ласт минуте понуда, односно понуда у последњем тренутку, али се породице много ређе одлучују за ту варијанту јер није извесно да ће је бити и да ће се уклопити у годишње одморе и обавезе, било родитеља, било деце. Ипак, ових дана могу се наћи и неке веома повољне понуде па је за одлазак на море у Грчку, по особи, потребно око 400 евра за 11 ноћења, а повољност је што је цену урачунат и превоз авионом. Дакле, четворочлана породица, ако буде имала срећу да улови ту понуду, мора да издвоји око 1.600 евра, односно пре него што се крене на десетак дана одмора потребно је зарадити више од четири просечне плате.

Што је даљи пут, и цене летовања су више па је за летовање у Турској потребно и више новца. Понуде су различите, а уз авионски превоз, и у зависности од смештаја, треба платити од око 600 евра па навише по особи. Тако је за десетак дана летовања у Турској потребно радити око два месеца, за најповољнију варијанту, а уколико се годишњи одмор проводи у неком од боље категорисаних хотела, дужина рада у месецима се вртоглаво пење.

За одлазак на нама најближе море – у Црну Гору, не значи да је потребно мање просечних плата. Сасвим је извесно да је потребно много сати рада за десетак дана одмора јер се на Словенској плажи у Будви најам двокреветних апартмана креће од око 50 па до око 70 евра дневно. Тако је четворочланој породоци за десет дана на мору на тој дестинацији потребно од око 1.000 до 1.400 евра, без трошкова превоза и оних свакодневних.

390 евра просечна плата у Србији

Добро је познато да је за сунчање на Хрватском приморју потребно доста новца и за боравак од десетак дана треба радити неколико месеци. Тако је за седам полупансиона потребно око 350 евра по особи, а у апартманима (за две или три особе) распон цена је од педесетак па до око 250 евра на ноћ. Дакле, четворочланој породици за скроман смештај опет треба више од 1.400 евра да крене на пут – опет готово четири просечне плате, али и седам дана, а треба и допутовати.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести