За домаћинства у Србији гас остаје по старој цени

Иако је до почетка грејне сезоне остало још неколико дана, у многим становима су, због ниских спољних темпертура, које се ноћу спуштају на свега неколико степени изнад нултог подеока на Целзијусовој скали, радијатори почели да греју. Слично је и у домаћинствима која се самостално загревају, а оне који то чине користећи природни гас, што је и енергент који користи и највећи број топлана, сигурно је забринуло то што је крајем прошле недеље из руске компаније „Гаспром” указано да би просечна извозна цене гаса за Европу могла бити виша него сада.
gasovod
Фото: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Наиме, заменик председника Управног комитета „Гаспрома” Александар Медведев рекао је да би до краја године 1.000 кубних метара могло могло коштати 200 долара, указујући на то да је на спот-тржишту 1.000 кубика гаса већ изнад 200 долара.

200 долара за 1.000 кубика за ЕУ нова цена

Да ли ће се повећање просечне извозна цене гаса за Европу одразити на тржиште Србије не може се прецизно рећи, али је извесно да промене цене за индивидуалне потрошаче неће бити јер је већ близу половине октобра, а о могућој промени цене се не говори. Уз то, да би се цена променила,потребно је да прође 30 дана пре примене. Пошто није уобичајено да се цена мења током месеца и бројила очитавају два пута, слободно би се могло рећи да до даљег на домаћем тржишту, када су индивидуални потрошачи гаса у питању, не би требало очекивати промену цене кубног метра гаса. А она је, да подсетимо, у просеку, око 40 динара, а садашња цена за домаћинства иста је од јуна прошле године.


Неко у просеку, неко не

Просечна цена од 200 долара за 1.000 кубних метара гаса за европске купце могло би / требало би да значи да неко ту количину плаћа мање, а неко више. Слично је и с ценом кубног метра гаса коју плаћају индивидуални потрошачи гаса у Србији – и ту је реч о просеку. Тако је просечна цена кубика око 40 динара, али за неке потрошаче то значи да кубик плаћају мање од тог износа, а неки више, а разлике нису занемарљиве. Наиме, цена кубика разликује се од дистрибутера до дистрибутера, којих је тридесетак, а у најбољој позицији су потрошачи чији дистрибутери имају највише корисника.


Иако нема најава о евентуалној промени, односно повећању цене кубика, не треба заборавити да је од почетка године до сада тај енергент скупљи. Додуше, промена цене односи се на дистрибутере и није се пренела на индивидуалне потрошаче. У односу на четврти квартал прошле године, када је 1.000 кубних метра гаса коштао 240,77 долара, добављачка цена гаса за дистрибутере сада је око 50 долара виша. Наиме, у првом кварталу ове године 1.000 кубика коштало је 266,70 долара, у другом 284,43, а у трећем је за ту количину било потребно 293,81 долара. Колика је цена 1.000 кубика гаса у последњем, четвртом, кварталу још се не зна.

40 динара кошта сада кубик у Србији

Ипак, зна се да су због промена добављачке цене дистрибутери у неповољној ситуацији јер добављачу, ЈП „Србијагас” морају платити више цене, а својим потрошачима их не могу повећати док их не одобри Агенција за енергетику. Како је раније за наш лист рекао председник Стручног удружења за дистрибуцију природног гаса Милан Гавран, почетком године постигнут је договор с ЈП „Србијагас” да се разлика у цени подели између тог предузећа и дистрибутера, да се на неки начин подели терет повећања цене и тако умањи губитак дистрибутера, који се свара због разлике између набавне и планске цене, на основу које се формира цена према крајњим купцима.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести