За обнову студијског комплекса на Кошутњаку 50 милиона евра

БЕОГРАД: "Авала Студиос" уложиће у обнову студијског комплекса на Кошутњаку више од 50 милиона евра, са циљем оживљавања филмске индустрије у Србији, саопштено је из ове компаније.
avala studio
Фото: www.avalastudios.com

На обнови и изградњи, додају, биће анагажовано више од 250 грађевинских радника из Србије, а радови ће почети за неколико месеци. 

Генерални директор компаније "Авала Студиос" Петер Дајко, наводи се у саопштењу, каже да је жеља те компаније да подстакне и ослободи потенцијал који Београд и Србија имају као што су, наводи, изузетне локације, стручно особље, богату традицију филмске индустрије. 

"Уз то, захваљујући одличној иницијативи државног руководства и уласку у програм подстицаја 2016. године, Србија данас омогућава подстицаје од 25 одсто за стране продукције, што је чини изузетно конкурентном у овом делу Европе", рекао је Дајко, наводи се у саопштењу.

Према прорачуну на основу искуства из региона, модерни студији и позиционирање на мапи европске филмске индустрије, Србији би могло да донесе најмање 120 милиона евра промета годишње, што је, указује се, четири пута више у односу на претходну годину.

Дајко, додаје се, каже да ће први нови филмски студио у Београду бити изграђен већ 2021. године. 

Некадашњи директор филмског студија у Чешкој "Барандов" и директор развоја филмског бизниса у "Авала Студиос", Владимир Куба, верује да обновљени и проширени студијски комплекс на Кошутњаку може да допринесе и развоју филмског туризма у Србији. 

Како се наводи у саопштењу, укупна површина студија за снимање износиће 11.800 квадратних метара, уз додатне, пратеће продукцијске објекте и канцеларијски простор.

"А додао бих да ће висина студија бити 20 метара, и да ће то бити највиши студијски простор у региону. Отварање оваквог комплекса повећава и туристички потенцијал Србије, јер ће многе сцене које буду снимљене, не само у нашим студијима, већ и на улицама Београда, на планинама Србије, привлачити туристе из целог света", изјавио је Куба. 

Компанија "Авала Студиос" је, наводи се у саопштењу, до сада уложила 50 хиљада евра само у обнову јединственог фундуса који броји 27 хиљада костима, међу којима су и оригиналне униформе српских војника из Првог светског рата. 

"Мислимо да је то српско национално благо, и стало нам је до тога да га очувамо и заштитимо, исто као што чувамо и традицију и препознатљивост коју име Авала филм ужива у филмском свету".

Ова компанија је из свог фундуса, наводи Дајко, српским кинематографима уступила на коришћење костиме за снимање филмова "Заспанка за војнике" Предрага Гаге Антонијевића и "Чарапе краља Петра" Лазара Ристовског, који обрађују тематику из Првог светског рата.

На основу досадашњег искуства оваквих студија у региону, Дајко процењује да ће захваљујући обновљеном и повећаном капацитету студија, више од 3.000 продукцијских стручњака из Србије индиректно радити у најбољим условима у региону, учествујући у креирању остварења која ће се, истиче, гледати широм света.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести