За рибњаке и комасацију Покрајина издвојила 97 милиона

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је јуче 14 уговора корисницима који су остварили право на бесповратна средства у оквиру два конкурса. Реч је о суфинансирању започињања нових поступака комасације и њиховом наставку у општинама у АП Војводини где су започете, док је други конкурс намењен финансијској подршци подизању нових рибњака и реконструкцији постојећих у АП Војводини у 2017. години.
1
Фото: Dnevnik.rs

“У оквиру првог конкурса, потписано је 11 уговора с представницима осам локалних самоуправа из Војводине – изнео је Вук Радојевић. – Њихова укупна вредности је око 218 милиона динара, од чега је учешће ресорног секретаријата 73,5 милиона.

Укупан износ бесповратних средстава за започињање нових поступака комасације у Војводини, на име чега је потписано седам уговора, износи око 118 милиона динара, у чему је учешће Секретаријата нешто више од 24 милиона. Када је реч о наставку тих активности, Радојевић је рекао да је за четири уговора, чија је укупна вредност 101 милион динара, Секретаријат издвојио 49,3 милиона.”

Он је навео да је од 11 уговора који су јуче закључени, по два намењено општинама Вршац, Сремска Митровица и Апатин, и за започињање и за наставак поступка комасације, док су с представницима општина Бачка Паланка, Чока, Рума и Шид, потписани уговори за започињање тих активности, а с општином Ковин за наставак комасације.

„За изградњу нових и реконструкцију постојећих рибњака у нашој покрајини ове године је, с данашња три, потписано укупно пет уговора, чија је укупна вредност инвестиција 38 милиона динара, у чему је учешће ресорног секретаријата око 24 милиона”, саопштио је Радојевић.

С тим инвестицијама, како је навео покрајински секретар, биће реконструисано 95 хектара постојећих и изграђено 6,5 хектара нових рибњака у Војводини. Поручио је да ће те две мере аграрне политике Војводине бити настављене и у 2018. години, за шта је планиран новац у буyету.


Дупло више младима

Радојевић је указао на то да ће буyетом за 2018. годину акценат бити стављен на младе пољопривреднике до 40 година. Финансијски износ за ту подршку је удвостручен у односу на 2017. годину, у циљу подршке останка младих на селу и њиховог бављења пољопривредом.


Радојевић је изнео уверење да ће ресорни секретаријат и у наредној години наставити темпом из 2017, када је ова покрајинска влада први пут била у прилици да конципира аграрни буџет Војводине, и кад је до сада издвојено највише пара. У овој години унапређене су постојеће мере аграрне политике, уведене нове, повећани финансијски износи за пољопривредна газдинства и начињени крупни искораци у подршци војвођанских пољопривредника. Како је Радојевић рекао, Покрајински секретаријат за пољопривреду ће, уважавајући ИПАРД програм, ту политику наставити и у 2018. години.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести