За шест месеци 3.500 случајева крађе струје

БЕОГРАД: У последњих шест месеци откривено је 3.500 случајева крађе струје, кажу у Електропривреди Србије и упозоравају да због неовлашћене потрошње електричне енергије не трпи само ЕПС, него и потрошачи који редовно измирују своје обавезе.
struja /pixabay.com
Фото: pixabay.com

Љиљана Стевановић из Сектора за унутрашњу контролу и безбедност у ЈП ЕПС каже да је формирањем нове службе при Сектору за подршку гарантованом снабдевању значајно појачана контрола неовлашћене потрошње електричне енергије. 

"Цифра је импозантна, око 3.500 је откривено за протеклих шест месеци. Цифра за претходну годину је износила око 8,5 милиона евра. Радом Сектора за унутрашњу контролу и безбедност свакако ће надмашити тај износ", рекла је Стевановић за Тањуг. 

Контрола, додаје, свакако доводи до веће наплате која је тренутно највећа од кад постоји ЕПС и износи 100,51 одсто. 

Истакла је да је контрола усмерена ка великим потрошачима, а обухвата редовну контролу на терену, "ад хоц" контролу и озбиљан аналитички рад.

Стевановић је упозорила грађане да се на тржишту преко друштвених мрежа пласира уређај којим се смањује мерење потрошње електричне енергије чије је коришћење, како истиче, противзаконито.

"Што се тиче самог Сектора за унутрашњу контролу и безбедност, ми се бавимо спречавањем злоупотреба и корупције од стране запослених, у овом случају откривањем запослених који учествују у вршењу неовлашћене потрошње", рекла је Стевановић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести