За стан на дан месечна зарада и до 3.000 евра

Приликом доласка у места која посећују многи туристи већ одавно уместо хотела бирају стан на дан. У многим европским метрополама, туристички веома атрактивним дестинацијама, овакав вид угоститељске понуде постоји већ дуго, а све је популарнији и у нашој земљи.
2
Фото: pixabay.com

То је и разлог што је понуда ове врсте угоститељске услуге све већа и практично да нема места у Србији где тај вид понуде не постоји. Наравно, најбоља је понуда у највећим градовима који нуде и богату туристичку понуду - Београду, Новом Саду и Нишу, али све више расте и у другим местима.

Тако су они који посећују Нови Сад, а желе да изнајме стан на дан, у прилици да то учине веома лако јер је понуда велика, разнолика и прилагођена различитим потребама и дубини yепа. Цене изнајмљивања стана на дан су различите и зависе од квалитета стана, понуде, локације, броја дана боравка, као и броја гостију. Дневни закуп се креће од око 20 евра па и до 100 евра, а мења се у складу с бројем гостију и бројем дана боравака, односно што је више гостију и што се дуже остаје, цена је повољнија, иако има и оних који своје просторе увек издају по истој цени, без обзира колико је гостију и колико се дана борави. Ипак, могло би се рећи да се у Новом Саду стан на дан најчешће може изнајмити по цени од око 40 евра дневно, али, наравно, има и јефтинијих и скупљих варијанти.


Плаћање

Они који желе да проведу новогодишње празнике у Новом Саду, закупљујући стан на дан треба да буду спремни на више цене од оних који сада важе јер дневни најам у то доба године може бити скупљи у распону од 50 па до 150 одсто, а стан се мора изнајмити на најмање три дана. Што се тиче плаћања - у неким случајевима потребно је платити део закупа приликом резервације, негде то није неопходно, неко враћа целокупан уплаћени новац уколико се резервација откаже на време, а неко само део.


Најам стана на дан свакако је повољнији него да се одседне у хотелу, али то није ни једини ни најважнији разлог за то што се неко одлучује да изнајми стан. Наиме, за изнајмљивање стана на дан чешће се одлучују млађе особе, као и оне које желе да боравак у граду који су посетили осете на спонтанији и опуштенији начин. Међутим, важно је рећи и да стан на дан не бирају само туристи, који су, без сумње, најчешћи закупци станова на краће време, односно међу закупцима је и доста пословних људи, као и оних који долазе на лечење.     

Дакле, понуда је добра, а цена закупа се мења у зависности од броја дана и броја особа. Најповољнији је закуп дужи од 16 дана, а најмање новца по особи издваја се када је у стану највише гостију. Тако је, рецимо, дневни најам стана на Грбавици, у којем може боравити максимално шест особа, 53 евра. Тај износ важи уколико у њему бораве једна или две особе, те је, ако их је двоје, по особи дневни најам 26,5 евра. Ако стан закупе три особе, дневни најам иде на 65 евра, што значи да је по особи цена ноћења нешто мало виша од 21,5 евра, најам за четири особе расте на 87 евра, када их је пет на 107, а кад их је шест дневни најам достиже износ од 117 евра дневно, тако да је, уз пун капацитет, ноћење по особи око 20 евра.

У понуди је и стан за који је дневни најам 29 евра - за једну и две особе, док ће три госта најам истог стана платити 34 евра, односно нешто више од 11 евра по особи. Најам зе четири особе кошта 39 евра, односно ноћење по особи износи мање од 10 евра. Има, наравно, и много скупљих станова, као и оних код којих је цена најма увек иста, па је за стан у ужем делу града дневни закуп 85 евра, без обзира да ли ће у њему боравити једна или две особе.


Егзит диже цену закупа

Цене најма станова који се издају на дан у Новом Саду драстично расту током Егзита. Наравно, цене зависе од локације и квалитета смештаја, али, без разлике, дневни најам у том периоду далеко је већи него уобичајено. Најповољнији је дневни најам од 80 евра дневно, најчешћи износ дневног закупа који изнајмљивачи траже је 200 евра, а дневни закуп током Егзита достиже и износ од 600 евра. Током овог фестивала стан се не може изнајмити на период краћи од два дана, а највећи број изнајмљивача захтева да се стан закупи на најмање четири дана.


Да је интересената за ову врсту угоститељске услуге у Новом Саду много потврђује и то што су многи станови, посебно у центру града, као и они више категорије, већ заузети и да је до краја године остао тек који слободан термин. Има и оних који су већ сад издати за Нову годину, али и оних у којем слободног термина нема до марта наредне године. То, наравно, не значи да слободних термина за најам станова на дан, чак и у центру града, нема. Напротив, јер је у понуди стан у самом центру града за који је дневни најам за једну и две особе 35 евра, за три особе 40, четири особе 45 евра, а за пет особа 50, уколико се стан изнајми на период до седам дана, док је уз дужи најам износ дневног закупа мањи, а слободно је и много других, веома повољнијих станова.

Важно је рећи и да се изнајмљивачи труде да своју понуду што више прилагоде захтевима гостију, па је све више оних који обезбеђују место за паркирање, боравак кућних љубимаца... Треба рећи и то да су гости упозорени да у стану који се изнајмљује на дан не могу правити славља и боравити више особа од оног броја за који је стан регистрован.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести