За струју месечно стотинак динара више

Од суботе је струја у Србији скупља 3,8 одсто. Просечна цена за сва домаћинства, без урачунатих пореза, акцизе и накнаде за обновљиве изворе енергије,

 биће 6,6 динара по киловату, а то ће рачуне за просечну потрошњу повећати стотинак динара. У односу на досадашње рачуне, нови, који ће на кућне адресе стићи у новембру, за просечну потрошњу струје од 500 киловата и исти број скупљих и јефтинијих киловата и уз обрачунат порез, акцизу и накнаду за обновљиве изворе енергије ће, уместо око 3.500 динара, бити око 3.700. На тај износ треба додати и таксу за јавни сервис од 150 динара, коју потрошачи плаћају од почетка ове године.

Иначе, струја је од сутра скупља за потрошаче/купце који имају право да набављају енергију по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци чија је годишња потрошња мања од 30.000 киловата), док је остали набављају по тржишним ценама, од снабдевача којег сами изаберу и они настављају да се снабдевају по ценама које су претходно уговорили. Ипак, слободно се моће рећи да ће ово поскупљење осетити највећи број грађана наше земље јер домаћинства и мали купци потроше око 62 одсто укупне електричне енергије продате крајњим купцима.

Разлика у новој цени киловата и оној која је важила до сада није велика и износи од свега неколико пара, па до око 0,50 динара. Уместо досадашње цене киловата од 5,62 динара у зеленој зони и скупљој тарифи, односно 1,40 у јефтинијој тарифи, без обрачунатих пореза, акцизе и накнаде за обновљиве изворе енергије, нова цена киловата је 5,84 динара и 1,45. У плавој зони киловат сада кошта 8,76 и 2,19 динара уместо 8,44 и 2,11, док је цена киловата у најскупљој, црвеној зони, 17,52 и 4,38 динара, уместо 16,88 и 4,22.

Дакле, рачуни неће бити много виши, уз уобичајену потрошњу, па би се могли задржати на садашњем новоу уколико се мало више пази на то колико се струје троши и када. Наиме, уколико се користи само две сијалице мање него сада, могуће је да се рачун не промени, али и супротно. Тако ће уз потрошњу од рецимо 400 киловата и исти број јефтиних и скупих киловата, рачун бити око 3.000 динара (без урачунате таксе за јавни сервис), али се, уз промену односа киловата – 250 скупих и 150 јефтиних – рачун пење изнад 3.200 динара.

Д. Млађеновић
 

Прва промена цене од августа прошле године

Промена цене струје која ће уследити сутра прва је од августа прошле године. Тада је поскупела 12 одсто, али је, практично, цена киловата тада повећана нешто мало више него сада – 4,5 одсто, јер је у августу прошле године већи део поскупљења – 7,5 одсто – заправо била акциза, намет који је тада уведен а пре тога се на електричну енергију није обрачунавао.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести