Због странаца веће цене станова у Црној Гори

ПОДГОРИЦА: Цене станова у Црној Гори, пре свега у Подгорици и на приморју, ове године расту, углавном због повећаног интересовања странаца, кажу у агенцијама за некретнине, али и у грађевинским фирмама и додају да је највећа потражња за становима у Подгорици и на приморју.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

Истичу да у последње време Турци, али и странци из других држава све више траже да купе стан на приморју или у Подгорици, преноси РТЦГ.

"Поред Турака за куповину станова у Црној Гори јављају се Арапи, Авганистанци, Енглези, али и Срби. То су углавном купци високог стандарда и траже луксузније некретнине. То наравно утиче на цене", кажу у агенцији.

Директорка једне подгоричке агенције Мира Радовић каже за Побједу да њихови подаци показују да цене у овој години расту, чак и нереално.

"Последњих пар месеци продајне цене станова у Подгорици расту. Око Делте цена квадрата у изградњи достиже 1.350 до 1.400 евра, а завршеног стана 1.500 евра. На Старом аеродрому до 1.150 до 1.250 евра квадрат. Сматрам да је то нереално, односно прецењено", каже Радовић.

Она истиче да цене никада не расту случајно, па тако ни сада.

"Велика је потражња за куповином станова у Подгорици, али не и понуда завршених - усељивих нових станова", објашњава Радовић.

У још једној агенцији за некретнине кажу да цене станова расту.

"Цене станова расту, зависно од локације и квалитета градње. Један од главних разлога повећања цена су и странци који све више купују станове у Црној Гори", наводе у тој агенцији.

РТЦГ међутим наводи да нови подаци статистике, која обухвата не само приморје и Подгорицу него комплетну државу, показује другачије - просечна цена квадрата стана у новоградњи у Црној Гори у првом кварталу износила је 1.024 евра и мања је за 11,9 одсто у односу на први квартал 2018, док је за 6,7 одсто мања у односу на четврти квартал 2018.

Просечна цена квадратног метра стана у новоградњи у Подгорици у првом кварталу 2019. године износила је 960 еура, а у приморском региону 1.433 евра. 

У средишњем региону та цена је била 590 евра, док је на северу просечна цијена квадрата у новоградњи била 795 евра, показује статистика.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести