Здрава храна наша велика шанса

Србија има велику шансу да постане значајан извозник органске хране и за те производе све већа је заинтересованост европских купаца, али да би се та могућност остварила, неопходно је

да се, уз повећање површина, осигура стабилна производња и подршка државе за пласман на извозним тржиштима, поручено је с Деветог међународног форума о органској производњи у Селенчи, који је организовао Центар за органску производњу Селенча (ЦОПС), заједно с Пољопривредним универзитетом из Нитре у Словачкој и Универзитетом у Новом Саду, уз подршку Владе Војводине и Европске предузетничке мреже.

Форуму посвећеном пласману органских производа на домаћем и иностраном тржишту присуствовали су произвођачи, компаније, развојноистраживачке, научне и државне институције из осам европских земаља, а у организацији програмских активности, осим оснивача и чланова ЦОПС-а, допринос су дали ЕкоРуралНет из Хрватске, Војвођански кластер органске пољопривреде и Регионална развојна агенција АПВ. Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Министарства трговине и телекомуникација учествовали су на округлом столу с којег је изашла иницијатива за унапређење постојећег модела подршке за извоз органске хране, упућена надлежним институцијама. У раду Форума учествовала је и економски дипломата амбасаде Републике Словачке у Србији Хелена Мравикова.

Отварајући Форум, председник општине Бач Драган Сташевић указао је на тренд повећања пољопривредних површина под органским производима и све већи значај те производње у агробизнису Србије, истакавши да је Селенча на том пољу лидер у региону.

Организатори као велики успех овогодишњег Форума о органској производњи наводе конструктивно вођене разговоре на Међународним пословним сусретима „АгроОрганиц Б2Б“, на којима је 79 учесника затражило 155 састанака и поред чињенице да су то прве одржане „би ту би“ сесије у региону када је органској пољопривреди реч.

О иновативним решењима у пољопривреди у оквиру развојноистраживачке сесије Форума разговарали су представници 14 институција из четири земље.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести