Адвокат Хаљими: Подизање оптужнице или укидање притвора

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Тачно годину дана од упада специјалних јединица Косовске полиције на север Косова, када је неколико Срба ухапшено због сумње да су умешани у убиство Оливера Ивановића, навршило се данас, а косовско Специјално тужилаштво још није подигло оптужницу за овај случај.
oliver ivanovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Адвокат Махмут Хаљими, каже за Косово Онлајн да, према закону, оптужница мора да се подигне у року од годину дана или да се укине притвор осумњиченима.

Он подсећа да није учињено, за сада, ни једно ни друго и да притворени без икаквог права остају у затворским ћелијама.
Хаљими је бранилац једног од осумњичених - Марка Рошића, за којег наводи да се налази у критичном стању, да је здравствено лоше и да се плаши за њега.

Од свега ме највише забрињава зашто тужилаштво нема одговор када је закон јасан. Да ли ћемо кренути од безакоња ка анархији ја просто не знам. Тачно 43 године радим као правник, дакле као судија и адвокат, овако нешто нисам доживео, наглашава Хаљими.

Упитан да ли очекује да ће оптужница за „случај Ивановић“ бити подигнута сутра, Хаљими одговара да не зна, али да не верује.
Не верујем, јер се играју политичке игре, а испаштају грађани. Политика нека игра игру, али судови не смеју да подрже ту игру, без обзира да ли је умесна или није. Ако се уђе у то, онда каквој смо правди допринели, пита Хаљими.

Адвокат наводи да ова сутуација треба што пре да се прекине и да је неправде доста.

Рошић је 24. новембра 2018. године притворен и сутра ће бити годину дана, ако не буде оптужнице, ја не знам шта ће се догодити и то је крајње неодговорно, истиче Хаљими.

Специјални тужилац надлежан за случај убиства Оливера Ивановића, Суљ Хоџа, почетком месеца је рекао да ће за 15 до 20 дана бити подигнуте оптужнице против осумњичених, Марка Рошића и Недељка Спасојевића, као и да се ради на томе да се подигне "заједничка оптужница" против свих осумњичених.

Рошић и Спасојевић који је припадник Косовске полиције, ухапшени су када су пре годину дана косовски специјалци упали на север Косова, односно Северну Митровицу.
Тада је ухапшен још један полицајац, Драгиша Марковић, да би касније био пуштен из притвора.

Потпредседник Српске листе, Милан Радоичић, такође је један од осумњичених за умешаност у убиство Ивановића.

Радоичић је пре тачно годину дана, када су косовски специјалци упали у Северну Митровицу и у његов стан, избегао хапшење.

Међу особама које је косовско тужилаштво испитивало у вези са убиством Ивановића налазе се и секретарица покојног Ивановића, Силвана Арсовић, и још један припадник Косовске полиције - Раде Басара.

Косовска полиција пре два дана је објавила фотографију двојице младића за које се, како су рекли, сумња да су умешани у убиство Оливера Ивановића.

Они су наводно снимљени камерама у дану убиства у Северној Митровици у улици у којој је покојни Ивановић становао.

Исте вечери је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре рекао да се ради о двојици студената из Куршумлије који студирају у Северној Митровици, да су тога дана имали колоквијум и да са убиством немају никакакве везе.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести