Апелација у четвртак из 2. покушаја о пресуди Титовом унуку

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду заказао је за четвртак, 15. април, нови термин за седницу на којој треба да разматра жалбе на првостепену пресуду којом је Едвард Броз (70), један од унука некадашњег доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, осуђен у одсуству на осам месеци затвора због саобраћајне несреће из 1992. године у Земуну у којој је погинуо његов пријатељ Г. П.
sud
Фото: Googlemaps, ilustracija

Броз није доступан правосудним органима Србије јер је у бекству од 2008. године.

Претходна седница која је била заказана за 8. март тада је била одложена јер је Едвард Броз отказао пуномоћје свом дугогодишњем браниоцу и то тако што је адвоката томе на почетку седнице обавестило само судско веће, речено је тада Танјугу у суду.

Брозу је поменута првостепена пресуда од осам месеци затвора изречена у одсуству јер је у бекству од 2008. године и наводно живи у Загребу.

Осуђен је за кривично дело “тешко дело против безбедности јавног саобраћаја”.

Његов адвокат на ову пресуду је уложио је жалбу, о којој треба да одлучи Апелациони суд.

Едвард Броз је одмах после удеса побегао у Хрватску, али је 16 година касније ухапшен 21. јануара 2008. на границном прелазу Батровци, кад је покушао да уђе у Србију.

После три дана притварања пуштен је да се брани са слободе, али му је одузет пасош и наложено да се на 15 дана јавља полицији.

Крајем марта 2008. године, он се појавио на почетку суђења пред Вишим судом у Београду и изнео одбрану и кајање за смрт пријатеља, али је поново побегао.

Тачније, није се појавио на роциштима у мају, јуну и септембру 2008, па суд у октобру те године за њим расписао међународну потерницу.

Овај предмет је био у прекиду у Вишем суду у Београду, али је почетком прошле године почело суђење у његовом одсуству, које је окончано поменутом пресудом.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести