Авион који је пао у Грчкој пре три дана слетео у БиХ

САРАЈЕВО: Карго авион који се синоћ срушио у Грчкој пре три дана је слетео на аеродром у Сарајеву, а у њему је допремљен новац за Централну банку Босне и Херцеговине (БиХ), преноси портал Кликс.
e
Фото: Tanjug (AP Photo/Giannis Papanikos)

Новац је транспортован из Париза за Сарајево, а према писању сарајевског портала, тај лет је протекао без икаквих проблема и пошиљка је у пратњи службеника Дирекције за координацију полицијских тела БиХ успешно испоручена.

Авион је следећег јутра из Сарајева одлетео за Београд, а након тога за Анкару и Ниш, наводи Кликс.

Летелица се синоћ нешто пре 23 сата срушила код града Кавала на северу Грчке, а реч је о украјинском авиону Антонов Ан-12, који је летео из Ниша за Аман.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић изјавио је да је авион у власништву фирме Меридиан лтд из Украјине, који је синоћ пао на територији Грчке, а полетео из Ниша, превозио 11,5 тона робе наменске индустрије Србије ка Бангладешу, чије је Министарство одбране било и купац.

Артофиос: Нема опасних материјала на месту пада авиона

Током истраге спроведене на месту пада украјинског авиона Антонов Ан-12БК код града Кавала на северу Грчке, нису пронађени опасни материјали, изјавио је данас представник за штампу Ватрогасне службе Јанис Артофиос.
Он је на конференцији за новинаре рекао и да је једно тело пронађено, а друго идентификовано, пренео је грчки лист "Катимерини".
"Друга фаза је почела. Припадници војске и 30 ватрогасаца формираће безбедне пролазе за транспорт и деконтаминацију тела", истакао је Артофиос.
И градоначелник општине Пангеа, којој припадају два села у близини несреће, Филипос Анастасијадис изјавио је да бела супстанца непознатог порекла која је откривена у зони пада летелице није радиоактиван или биолошки материјал опасан по здравље људи.
Навео је да је то закључак истраге коју су спровели службеници специјалне нуклеарно-биолошко-хемијске одбрамбене компаније ГЕТЕ који су стигли из Атине.
Ова чињеница отвара пут за приступ телима осмочлане посаде авиона, која ће бити одвезена на вештачење у Комотини, одакле ће бити предата дипломатским представницима Украјине у Грчкој.
У исто време, тимови батаљона за деминирање настављају тежак задатак лоцирања муниције која је расута око олупине авиона.

 

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести