Беливук и Миљковић негирали убиства Михајловића и Митића

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду завршено је данашње припремно рочиште у процесу против организоване групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници терете за седам убиства, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмицу и силовање.
Фонет/Зоран Мрђа
Фото: Фонет/Зоран Мрђа

На данашњем рочишту припадници групе су негирали кривицу за убиства Николе Митића и Горана Михајловића, сви осим сведока окривљених који су се изјаснили да су криви, пренели су новинарима адвокати испред суда.

Како су пренели адвокати на питање суда да ли су починили кривична дела са друге оптужнице, Беливук је рекао "како да признам побогу" док је Миљковић само кратко рекао "не признајем".

Друга оптужница је данас прочитана, након чега су се окривљени кратко изјаснили о убиствима.

Припремно рочиште се наставља сутра када би адвокати требало да изнесу своја уводна излагања.

Претходно припремно рочиште је одложено јер је један од оптужених Владе Драганић био у изолацији због Covida-19.

Беливукова и Миљковићева уводна излагања на неком од претходних рочишта су била интригантна и провокативна, како су тада пренели адвокати новинарима.

Беливук је, према речима адвоката, током излагања говорио мирно и прибрано, оспоравајући комуникацију са апликације "Скај" и машину машину за млевење меса, у којој су како се наводи у оптужници, припадници групе млели претходно убијене људе.

Он је тада такође рекао да су фотографије из оптужнице фотошопиране.

Миљковић је у свом излагању, како су пренели адвокати, рекао да "бити мртав није кривично дело, а да је убиство кривично дело, те да ако нема обдукционог налаза човек није мртав".

Такође, Миљковић је према речима адвоката рекао да Здравка Радојевића супруга и даље вероватно крије, као и да су сви сведоци-окривљени "патолози под хипнозом".

Припремно рочиште је, иначе, затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови браниоци, пуномоћници оштећених, поступајући тужилац и судско веће.

Беливук и Миљковић су у јулу ангажовали нове адвокате Владимира Петровића и Гордану Божиловић Петровић који ће их заступати у даљем поступку.

Оптузени члан ове криминалне групе Срђан Лалић закључио је споразум са Тужилаштвом за организовани криминал и постао сведок окривљени.

Према том споразуму он ће сведочити против криминалне групе и биће осуђен на казну затвора од 18 година, која ће му бити изречена на крају суђења.

Поред Лалића у овом поступку статус сведока сарадника имају и Бојан Хрватин и Никола Спасојевић, који су за казне затвора од 14 и 15 година пристали да сведоце против својих некадашњих сарадника, чланова ове криминалне групе.

Беливук, Миљковић и још 28 припадника њихове организоване криминалне групе првом оптужницом се терете за убиства Александра Глигоријевића Пукија, Горана Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоје, као и за оружје, дрогу, отмицу и силовање.

На данашње рочиште Беливук Миљковић и остали оптужени су доведении из притвора Окружног затвора, док је четворо оптужених дошло са слободе, а троје окривљених сведока доведено је са тајних локација.

Тужилаштво за организовани криминал је недавно проширило истрагу против Беливука, Миљковића и Бојани Беливук због сумње да су новцем од криминалне делатности куповали разне луксузне ствари.

Наредба о споровођењу истраге донета је донета је 9. децембра прошле године у односу на Вељка Беливука, Марка Миљковића, Бојану Беливук, Тању Миљковић, Снежану Ђорђевић, Филипа Ивановског и Марију Милутинов, због сумње да су починили кривично дело прање нповца.

Специјално тужилаштво у Црној Гори је подигло оптужницу против Беливука, Миљковића, Јанковића и Ратка Живковића због отмице Милета Радуловића званог Капетан.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести