Бившој вд директорки Етнографског музеја година и по затвора

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду осудио је данас на годину и по затвора бившу в. д. директорку Етнографског музеја Мирјану Менковић због злоупотребе службеној положаја и оштећења те установе културе.
zatvor, MUP, ilustracija
Фото: Tanjug/MUP, ilustracija

Власница омладинске задруге „Гаудеамус“ Ранка Дедовић истом пресудом осуђена је на пет месеци кућног затвора због злоупотребе положаја одговорног лица у вези са оштећењем тог музеја.

Како Танјуг сазнаје, Менковићки је изречена и забрана рада, а обавезана је и да надоканди причињену штету.

Ово је првостепена пресуда, на коју и одбрана и тужилаштво имају право жалбе.

Менковић је оптужена због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, а Дедовић због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица.

Менковићева се терети да је од августа 2014. године, користећи своју позицију, давала налоге служби рачуноводства да се са рачуна установе на чијем је челу била, одређена новчана средства уплаћују на рачуне одређених предузећа, иако Музеј са њима није имао никакву пословну сарадњу, саопштено је након њеног хапшења 2017. године.

Пре тога, одговорна лица ових предузећа су, искоришћавањем својих овлашћења, издавала фактуре неистинитог садржаја Етнографском музеју, како би директорка имала основ за плаћање са рачуна музеја.

Након тога, одговорна лица ових предузећа подизала су новац са рачуна и у готовини га предавала служби рачуноводства Етнографског музеја, задржавајући притом провизију за себе.

Поред Менковићеве и Дедовићеве овај случај обухватао је још тројицу окривљених, који су раније са тужилаштвом склопили споразуме о признању кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица за условне казне затвора од три и шест месеци и годину дана, које је пресудама потврдио суд.

Бивша директорка Етнографског музеја позната је и по томе што је омогућила свом сину да направи свадбу у Етнографском музеју, међу вредним експонатима, а оптужница је подигнута због сумње да је злоупотребила положај и оштетила ту установу за више од 14 милиона динара.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести