Цариници запленили преко тоне сумњиве робе на Градини

Цариници на граничном прелазу Градина су у последњих неколико дана задржали више од тоне гардеробе за коју се сумња да повређује право интелектуалне својине, а сва три камиона у којима је откривена кретала су се од Истанбула ка пијаци „Аризона“ у БиХ.
Zenske torbe 23 04 2018 Gradina
Фото: Управа царине

Најсвежији прекршај откривен је у камиону босанско-херцеговачких регистарских ознака који је међу 17 тона одеће превозио и око 400 килограма гардеробе познатих светских брендова за коју се сумња да није аутентична.

Приближно 1.500 артикала је задржано, од чега највише мајица – око 500 („армани“, „поло“, „живанши“ и др.), око 200 пари тренерки „најк“, „рибок“ и „адидас“, скоро 150 дечијих комплетића „конверс“, „адидас“ „спајдермен“ и др., затим око 100 каишева марке „поло“ и друге робе.

Фото: Управа царине

Истога дана цариници су у камиону новосадских регистарских ознака који је истом рутом превозио око 13,5 тона гардеробе открили још нешто више од 40 килограма кривотворених артикала, од чега скоро 250 пари мушких боксерица „келвин клајн“, „томи хилфингер“, али и шорцева и мајица, дечијих комплетића и женских сакоа, у мањој количини.

Фото: Управа царине

И 19. априла је на истом граничном прелазу забележен сличан прекршај када је у камиону загребачких регистарских ознака који се и сам упутио из Истанбула ка „Аризони“ са скоро 25 тона гардеробе пронађено да је 600 килограма оне за коју се сумња да је оригинална.

Фото: Управа царине

Сумња се да је око 4.500 артикала бесправно носило називе неких од звучних брендова, од чега је највише било мајица - око 1.500 са називима „гучи“, „томи хилфингер“, „лакост“ „ пол енд шарк“ и др. Међу заплењеним одевним предметима било је и преко 1.000 дечијих мајица са ликовима Микија Мауса, Спајдермена и Патролних шапа. Том приликом пронађено је још и око 800 дечијих хаљиница „мини маус“, „хелоу кити“ и др., скоро 500 пари чарапа „хумел“, готово 400 пари боксерица „хуго бос“, „келвин клајн“ и др., око 200 пари папуча „лакост“, „најк“, „живанши“, приближно 140 пари дечијих комплетића „мики маус“ и „филип плејн“ и друге робе у мањим количинама.

Фото: Управа царине
Фото: Управа царине

 

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести