Дарко Шарић: Имам порекло за сваки свој цент

"Сваки мој цент је легалан, што ће и показати вештачење",  казао је Дарко Шарић, најављујући Специјалном суду доказе за своје тврдње да је све што има зарадио легалним пословима, остваривши 30 милиона евра продајом своје фирме „Штампа”, и да су неосноване и исконструисане оптужбе које га терете за прање свог наводно „прљаво стеченог” новца, између осталог, и куповином пољопривредних фирми од војвођанског бизнисмена Милета Јерковића.
Specijalni sud u Beogradu
Фото: Dnevnik.rs

На јучерашњем наставку суђења, првооптужени Шарић и његови браниоци истакли су да одбрану потврђују и управо изведени тајни снимци телефонских разговора од априла, маја и јуна 2009. године, које је Шарић водио са својим адвокатом Радованом Штрпцем, такође оптуженим у овом поступку, као и у истом периоду пресретнути разговори Штрпца и Милета Јерковића, сада сведока Специјалног тужилаштва. У протекла два дана на суђењу је изведено чак 90 снимака пресретнутих разговора.

Један број разговора из тог периода сведочи, како су навели браниоци, о томе да је Дарко Шарић као уважени бизнисмен и финансијски ауторитет имао бројне састанке с људима из истог миљеа.

"Чуло се у снимљеним разговорима да Дарко устаје рано, има много пословних обавеза у вези са својим фирмама, игра кошарку, путује често на релацији Србија – Црна Гора, да му је адвокат Радован Штрбац, да је спреман да помогне пријатељима, али нема ништа о било чему што наводи оптужница, нема ни у трагу ништа о наводно прљавом новцу, о било чему незаконитом",  јединствена је оцена одбране.      

Шарић је апострофирао телефонски разговор од 25. маја 2009, у којем он адвокату Штрпцу, који је десетак дана пре тога преузео фирму „Јединство” Гајдбора од Јерковића, говори: „То је твоје, али ја те саветујем пријатељски да будеш опрезан и да се припазиш Милета Јерковића”.    

Тај разговор, по ставу који је изнела одбрана, оповргава наводе Тужилаштва да је Шарић стварни купац фирме „Јединства” Гајдобра, а Штрбац „фиктивни и формални власник”.

"Ја немам разлога да кријем своје власништво Имам порекло за сваки свој цент", казао је Шарић, и потврдио да је био финансијски гарант обавеза које је Штрбац имао према Јерковићу због преузимања „Јединства” из Гајдобре.   

Шарић каже да поједини разговори доказују и његову одбрану, да се посредством свог адвоката Штрпца, видео с Милетом Јерковићем јер се интересовао за неке његове фирме, а да су „послови пропали јер су биле презадужене и због негативног утиска о Јерковићу”.           

"Дарко ми је одмах рекао да је Миле Јерковић преварант и манипулатор, чим га је први пут видео",  истакао је јуче Радован Штрбац.    

Аргументујући неке од својих навода, Штрбац је предао судском већу документ, наводећи да је реч о пресуди, сада правоснажној, донетој прошле године у корист фирме „Јединство” Гајдобра, „по тужби коју је он лично поднео за утврђивања ништавости уговора којим је та фирма, меницом издатом по упуту Милета Јерковића, гарантовала за неку фирму из Суботице враћење банкарског кредита од 1,1 милион евра”. 

Штрбац је и јуче и прекјуче изнео низ оптужби на рачун сведока Милета Јерковића у вези с начином на који је пословао у бившим друштвеним фирмама које је покуповао у процесу приватизације, и поставио је питање зашто се Тужилаштво није за то заинтересовало.

"У време када су примењиване ове мере надзора комуникације, Миле Јерковић је такође био осумњичени ", казао је Радован Штрбац. 

Заменик специјалног тужиоца Саша Иванић и јуче је изнео став Тужилаштва да се „из садржине пресретнутих разговора утврђују чињенице које су предмет доказивања, да је Дарко Шарић био стварни власник привредних друштава које је, у обухваћеном периоду, Радован Штрбац, легитимишући се формално као купац, купио од Милета Јерковића”. 

Наставак суђења је заказан за  9. мај, такође извођењем доказа, снимака прислушкиваних разговора.

Оптужница сумњичи Дарка Шарића да је успео да део свог новца који је, наводно, „зарадио нелегално, трговином кокаином, употреби у приватизацији неколико предузећа на туђа имена”, да је отварао предузећа, инвестирао у вредне некретнине и „на тај начин опрао више од 20 милиона евра”.

Ј. Јаковљевић

„Јерковић стално тражио новац”

Између осталог, адвокат Радован Штрбац је устврдио да је „Миле Јерковић вршио пресију на њега, пре свега јер је стално тражио паре”." У пресретнутом разговору с Јерковићем од 19. маја 2009. године, кад ми он тражи 20.000 евра, ја одговарам да ћу му дати тај износ, али да ми потпише потврду, и то на  25.000 евра, због 5.000 евра које сам му пре тога дао да би направио свадбу ћерки. „Миле, остаћу без пара, убијам се од посла, а немам динара у yепу. Све што зарадим, ти ми узмеш. Ти треба да имаш надимак ’друмски разбојник’, а не ’краљ друмова’”, прочитао је Штрбац транскрипт поменутог пресретнутог разговора.       

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести