Директор банке у НС осуђен јер је противзаконито прибавио пола милиона евра

НОВИ САД: Виши суд у Новом Саду, Посебно одељење за сузбијање корупције донео је пресуду којом је Д. Д. осуђен због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица на казну затвора у трајању од четири године и шест месеци.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Окривљени је током 2010. године све до 01.07.2017. године, у Новом Саду, као одговорно лице - директор у "Пиреус банка" АД Београд - Филијала у Новом Саду, са више физичких лица закључио наводне уговоре о орочењу девизних штедних улога.

Након такве наводне уговоре уопште није приказивао у пословној документацији банке, нити је заиста отварао рачуне девизних штедних улога ради уплата примљеног новца, већ је наводио непостојеће штедне партије и произвољне каматне стопе, јер је преузимао новац тих лица предат као штедни улог и исти је присвојио за своје личне потребе и тиме себи прибавио противправну имовинску корист, каже се у саопштењу суда.

Како би та лица одржавао у заблуди са циљем да не подижу главницу и открију да им недостаје новац, периодично би им обрачунавао и исплаћивао камате које су биле наведене по непостојећим штедним партијама, које је притом неовлашћено преносио са рачуна тих или других клијената банке, који су на својим рачунима имали расположива девизна средства.

На тај начин је себи прибавио противправну имовинску корист у укупном износу од 527.054,33 евра, у противвредности 64.772.503,85 динара.

 

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести