„Дневник” на лицу места: Млади полицајци спасли жену сигурне смрти у каналу

Полицајци Полицијске управе Нови Сад Далибор Гвозденовић (32) и Бојан Дринић (27) спасли су у понедељак, другог дана Божића, живот жени која је покушала да изврши самоубиство у каналу Дунав–Тиса–Дунав.
policajci
Фото: Далибор Гвозденовић и Бојан Дринић, фото: Дневник

Наиме, по пријему дојаве да жена, стара око 45 година, прети да ће извршити самоубиство на обали Канала, полицијски службеници Далибор Гвозденовић и Бојан Дринић упутили су се на место где, како кажу, „женско лице хоће да изврши суицид”.

„Обиласком насипа канала Дунав–Тиса–Дунав, између преводнице и Клисанског моста приметили смо жену која је стајала поред воде, лицем окренутим у правцу Канала. Зауставили смо возило, уперивши светло у њеном правцу, изашли из возила и покушали да успоставимо комуникацију с њом“, причају за „Дневник” ови храбри полицајци, и додају да је, када их је видела, несрећна жена почела да прети да ће, уколико јој приђу, извршити самоубиство.

Полицијски службеник Далибор Гвозденовић појашњава да се жена, видевши их, вероватно узнемирила и уз претње почела постепено да улази у воду све дубље и дубље.

„На самом почетку смо схватили да је ситуација веома озбиљна и одлучили да останемо код службеног возила. Наредних 15-20 минута покушавали смо да остваримо комуникацију с њом и да стекнемо њено поверење“, каже Гвозденовић, и наглашава да су на све начине желели да дођу до сазнања шта је разлог жељи да се убије.

Били су мишљења да, уколико би сазнали разлог, лакше би је одговорили од дизања руке на себе.


Храброст долази из Полицијске испоставе Клиса

Полицајци Далибор Гвозденовић и Бојан Дринић из Полицијске испоставе Клиса сматрају да су у датом тренутку поступили људски и професионално. Бојан Дринић је у служби тек четири године, док Далибор Гвозденовић поносно носи униформу 13 година. За Бојана је то прво такво искуство, док се Далибор већ сусретао са сличним ситуацијама. Ипак, и један и други показују своју скромност и љубав према позиву којим су одлучили да се баве.

Фото: Dnevnik.rs

Они припадају Полицијској испостави Клиса, која постоји од 2006. године и највећа је станица на подручју ПУ Нови Сад. Обухвата: Каћ, Будисаву, Ковиљ, Пејићеве салаше, Немановце, Ченеј, Клису, Слану бару, Видовданско насеље, Салајку, Подбару, Дунав и Шангај.


Након извесног времена, жена је престала да се осврће и прати кретање полицајаца. Њен поглед је био уперен у воду. Добром психолошком проценом, млади полицајци су се прећутно договорили да Дринић настави да комуницира с њом, док ће Гвозденовић прићи с друге стране и покушати да је отргне од сигурне смрти.

„Свестан сам био да се сваког тренутка може окренути и да ме примети. Знао сам да би тада скочила у воду, али није било друге. Била је у Каналу нешто више од колена“, препричава своју бојазан Далибор Гвозденовић.

Други полицајац Бојан Дринић је с обале све то време покушавао да је одговори од самоубилачке намере. Она је стално понављала једно те исто – да хоће да се убије и да јој није до живота.

Док се драма у реци и на обали одвијала, храбри полицајци су успели да дођу до сазнања да жена која покушава да се баци у канал има супруга, децу и унуке... Тада су одлучили да играју на ту карту.

Док јој је Дринић с обале говорио да мисли на децу, унучад и супруга, да има зашто и за кога да живи, ма каква је мука на суицид тера, Гвозденовић јој је био све ближи. Били су свесни тога да је у таквим ситацијама важан буквално сваки секунд.

Фото: Dnevnik.rs

„Био сам спреман да, уколико крене да се баци у воду, кренем и ја за њом... Када сам јој пришао довољно близу да могу да је ухватим за руку, хватам је и уз помоћ колеге Дринића, који је брзо улетео у воду, извукли смо је из канала“, препричава драматичну ситуацију Гвозденовић.

Када су извукли жену на обалу, двојица храбрих полицајаца позвала су Хитну помоћ, која ју је одвезла на даљу дијагностику.

Како смо незванично сазнали од људи који живе у близини места где се одвијала читава драма, жена је имала невероватну срећу јер је тло Канала веома клизаво и опасно, а осим тога, и вода је веома хладна иако напољу није био минус. Такође, како кажу у комшилуку, она је рекла укућанима да иде да се убије и излетела из куће. Шта је навело ту жену да покуша да дигне руку на себе на други дан Божића, празника породичне радости, не знамо. Оно што знамо је да су двојица младих полицајаца учинила јуначко дело и спасла је сигурне смрти, не марећи за своје животе. 

Текст и фото: Д. Николић

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести