ДНЕВНИК САЗНАЈЕ Гинису 14 и по година робије уместо 20

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је прихаћен споразум о признању кривице с оптуженим Новосађанином Борисом Радовановићем (48), званим Гинис, који је у одсуству осуђен на две деценије затвора због тридесетак пљачки, да би у новом поступку био осуђен на 14 и по година робије, сазнаје „Дневник” незванично.
Boris Radovanovic Ginis/Dnevnik arhiva
Фото: архива Дневника/ Бориса Радовановића изводе из суда

Борис Радовановић је у одсуству осуђен на две деценије затвора због бројних разбојништава, а кривични поступак је правоснажно окончан у августу 2014. године, и осим затворске казне, тада му је изречена и мера обавезног лечења од наркоманије.

Оптужени је, после вишегодишњег бекства, ухапшен 22. децембра 2016. у Солуну, а након молбе Министарства правде упућене грчким властима, испоручен је нашој земљи половином претпрошле године.

Радовановић, коме се 2009. године судило због пљачки, побегао је затворским чуварима почетком августа те године, када је дошао на заказани преглед код зубара у приватној ординацији у Улици Аугуста Цесарца. Њега, с букагијама на ногама, сада приводи јака пратња  стражара, која је све време у стању приправности.

Подсетимо, окривљени је крајем јанура, ове године, после више пропуштених рочишта, најавио да ће изнети одбрану. Он је на више главних претреса прошле године изјављивао да се не осећа добро, па су претреси одлагани. 

Суђење је лане 24. септембра одложено јер је оптужени по привођењу пред веће којем председава судија Раде Калајyија изјавио да је отказао пуномоћ дотадашем браниоцу, и да ће ангажовати новог.

Окривљени је неколико пута у последње време рекао председнику судског већа да нема намеру да опструира процес, те да се заиста лоше осећа, односно да се зноји се и да тешко долази до ваздуха.

– Спреман сам да преузмем кривицу за дела која сам починио и признам их зато што сам одговоран за њих, али објаснићу за шта нисам одговоран. Доказаћу да нешто за шта ме терете нисам урадио – рекао је при томе окривљени Радовановић. 

Иначе, раније је оптужени нагласио да се сам предао Тужилаштву у Солуну и да се јављао са слободе њиховој полицији сваких 15 дана, док није притворен због екстрадиције, јер је тако морало да буде по закону.

– Рекао сам им кад сам се пријавио да сам осуђен на 20 година због разбојништава и плус пет због бекства из затвора – казао је на једном од претходних рочишта оптужени Радовановић. 

М. Вујачић

Ko je ovde lud
20.03.2019 • 11:29
14 godina za pljačke a neko ubije čoveka i odleži 3. Jel to normalno?
EUR/RSD 117.5690
Најновије вести