Доказна докуметација за убиство Ивановића на 12.500 страна

ПРИШТИНА: Пред Специјалним судом у Приштини у уторак, 11. фебруара треба да се из другог покушаја одржи припремно рочиште пред суђење оптуженима за учешће у убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године у Косовској Митровици.
oliver ivanovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Ово рочиште је 30. децембра било одложено јер одбрани није стигао превод на спрски језик допуњене оптужнице, а бранилац једног од оптужених, адвокат Дејан Васић за Тањуг каже да је у међувремену добио допуњену преведену оптужницу од 40 страна и 12.500 страна документације, са доказима из тог предмета.

"Након што сам прочитао свих 12.500 страна предмета који ми је доставило тужилаштво, закључујем по старом правосудном правилу, да што је више докумената - докази су тањи", навео је Васић.

Према његовим рецицма, у списима се бесконачно понављају исте фотографије, исте приватне преписке из телефона Оливера Ивановића, као и документи из других предмета које Специјално косовско тужилаштво води.

Очекује се да рочиште поново буде отворено за јавност, јер за тај посупак влада велико интересовање.

На рочишту ће се окривљени кратко изјасинити о кривици, а потом ће се расправљати о доказима које предлажу тужилаштво и одбрана.

Специјално тужилаштво Косова подигло је 2. децембра оптужницу против шест особа - Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Радета Басаре и Силване Арсовић, којом их терети за умешаност у убиство Ивановића.

Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења у новембру прошле године, Басара од октобра ове године, док се остали бране са слободе.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима у саизвршилаштву.

Нико од особа са ове оптужнице није оптужен за извршење самог убиства, односно починиоци су и даље непознати.

У оптужници се наводи да је ова наводна криминална група није формирана случајно, већ да делује од 2011. године.

"Оптужени су активно учествовали у криминалним активностима групе знајући да ће такво учешће допринети спровођењу криминалних активности и директном или индиректном прибављању финансијске или друге материјалне користи, у циљу проширења контроле предузећа на територији и контрола политике у северном делу Митровице", пише у саопштењу косовског тужилаштва.

Наводи се да је сваки од оптужених починио инкриминишуће радње за поменуту групу, које су довеле до убиства Оливера Ивановића.

 

 

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести