Европски суд: Србија плаћа Димовићима 12.900 евра

СТРАЗБУР: Европски суд за људска права обавезао је државу Србију да двојици Суботичана, Атили (34) и Дамјану Димовићу (31), исплати по 2.400 евра плус трошкове поступка до 8.100 евра због повреде права на правично суђење и испитивање сведока током 2009. године.
strazbur sud
Фото: pixabay.com

Ова одлука је правоснажна, јер Велико веће суда од 17 судија, није прихватило жалбе Димовића, чиме је потврђена пресуда првостепеног већа из децембра прошле године.

У случају трећег подносиоца представке, Тихомира Хајнала (34), Европски суд је утврдио да није било повреда Конвенције о људским правима.

Атила Димовић и Хајнал су у марту 2009. године били осуђени на по осам и по година затвора, а Маријан Димовић на пет и по због провале и пљачке куће у околини Суботице.

Они су се Европском суду жалили да им је суђење било неправично, те да су осуђени само на основу признања у истрази четвртог оптуженог Р. К, а који се потом разболео пре почетка суђења и убрзо умро.

Његово призање инкриминисало је оптужене за крађу хладњака комбајна, преносног црева за воду, једне тамбурице и 60 евра из куће у близини Суботице.

Они су се безуспешно жалили и Апелационом суду и Уставном суду Србије да изјава (признање) Р. К. није требало да буде узета у обзир приликом доношења пресуде, јер он није могао да буде унакрсно испитан током суђења.

Апелациони суд је закључио да је изјава Р.К. законит доказ, јер ју је дао у присуству у свог браниоца који је убрзо постао и бранилац осталих оптужених - подносилаца представке.

Европски суд је у првостепеној пресуди утврдио повреду Конвенције на штету Атиле и Маријана Димовића у погледу права на правично суђење и права на присуство и испитивање сведока, док за Хајнала такву повреду није нашао.

Ова одлука је сада потврђена и коначна, објављено је на сајту Европског суда.

Због тога је држава Србија обавезана да Димовићима исплати по 2.400 евра на име накнаде нематеријалне штете, као и укупно 8.100 евра на име трошкова поступка.

EUR/RSD 117.5291
Најновије вести