Хркаловић: Евидентирано 2.480 дела са елементима корупције

Припадници МУП у последњих годину дана евидентирали су 2.480 кривичних дела са елементима корупције, што је 28 одсто више него у истом периоду 2013/2014, изјавила је заменик шефа

 кабинета министра унутрашњих послова Дијана Хркаловић.

  "У складу са задатим циљевима ближе дефинисаним Акционим планом за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције, а захвајујући напорима министра Небојше Стефановића, МУП за последњих годину дана евидентирало је укупно 2.480 кривичних дела са елементима корупције", изјавила је  Хркаловић, наводи се у данашњем саопштењу Бироа МУП за сарадњу с медијима.

Она је указала да су међу кривичним делима са елементима корупције најчешћа злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба службеног положаја, проневера, примање и давање мита, као и злоупотреба овлашћења у привреди.Министарство посебну пажњу посвећује сузбијању корупције међу  припадницима МУП-а и јачању капацитета Сектора унутрашње контроле. У првих шест месеци ове године, СУК поднео 87 кривичних пријава, којима је обухваћено 113 полицијских службеника. То је чак 57 одсто више у односу на исти период претходне године. Међу кривичним делима која су починили полицијски службеници најзаступљенија су примање и давање мита и злоупотреба службеног положаја”, истакла је Хркаловић.

Она је прецизирала да је Служба за борбу против организованог криминала од априла 2014. године до јуна ове године поднела кривичне пријаве против 52 особе.Те кривичне пријаве су због основане сумње да су починиле 151 коруптивно кривично дело, којима су нанели штету буџету Србије и разним привредним друштвима за око  2,5 милиона евра и око 785 милиона динара.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести