Илија Девић најавио тужбу против Србије суду у Стразбуру

Власник Ауто-транспортног предузећа „Војводина” Илија Девић из Новог Сада најавио је да ће поднети тужбу против Србије Европском суду за људска права у Стразбуру

због тога што је том предузећу нанета штета „по политичком налогу”.

Илија Девић је незадовољан јер је Уставни суд Србије одбацио његову жалбу на пресуду Врховног касационог суда којом је смањен износ одштете коју Град Нови Сад треба да исплати предузећу АТП „Војводина”.

„Сигуран сам да ће случај АТП ’Војводина’ Србију коштати више стотина милиона евра. Да ли ће тада одговарати несавесни полицајци, тужиоци, судије и политичари?”, навео је Девић у саопштењу послатом нашој редакцији. Додао је да је о томе обавестио европске институције које неколико година прате случај АТП „Војводина”.

„Уставни суд се, уместо да заштити моја права и да се стави на страну правде и закона, ставио на страну међусобне заштите полиције, Тужилаштва, судства и политичара, чија је кривица у случају АТП ’Војводина’ евидентна”, истакао је Девић. Он је навео да је инвестирао 30 милиона евра у изградњу нове Међумесне аутобуске станице у Новом Саду, која никада није прорадила.

„Због непоштовања уговорне обавезе Града Новог Сада, без посла је остало 600 радника, а ја сам као домаћи инвеститор уништен и опљачкан”, предочио је Девић.

По препорукама Савета за борбу против корупције, АТП „Војводина” се нашла на списку 24 спорне приватизације у Србији, као једина где је оштећен инвеститор, а не држава Србија, а разрешење те афере захтевала је и Европска комисија. Агенција за борбу против корупције од свог оснивања прати случај АТП „Војводина” и такође је истог става.

Девић је 2006. године закључио уговор с тадашњом градоначелницом Новог Сада Мајом Гојковић о изградњи нове међумесне аутобуске станице. Тај објекат је завршен, али Град никада није преусмерио саобраћај на нову локацију. Због доспелих рата кредита, АТП „Војводина” је отишла у стечај, а Девић је поднео тужбу за накнаду штете. Град Нови Сад је обавезан да плати Девићу 300 милиона динара с каматом.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести