Истражитељка наставила исказ против Гуцатија и Харадинаја

ХАГ: Пред Специјализованим већима Косова (СВК) са седиштем у Хагу саслушањем првог сведока тужилаштва данас је настављено суђење председнику и потпредседнику Удружења ветерана ОВК, Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, поводом оптужби за ометање рада тужилаштва и застрашивање сведока.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Сведочи истражитељка тима Специјализованог тужилаштва Косова, Зденка Пумпер, која одговара на питања тужилаштва.

Према њеном исказу, у поверљивим документима које је истражна група припремала за тужилаштво, а које су Гуцати и Харадинај обелоданили у септембру прошле године, налазила су се имена сведока, као и датуми њихових исказа.

Харадинај и Гуцати су оптужени јер су прошле године од 7. и 25. септембра објавили поверљиве документе на конференцијама за новинаре, откривајући идентитете појединих сведока, вређајући их и позивајући јавност на Косову на одмазду.

Пумпер детаљно сведочи о појединим документима које је сама састављала, а које су оптужени невлашћено објавили у јавности, након чега су 25. септембра ухапшени и спроведени у Хаг, где се и даље налазе у притвору.

Харадинај и Гуцати су се на почетку суђења прошле седмице изјаснили да нису криви, а представник Специјализованог тужилаштва Косова (СТК) је потом изнео уводну реч и представио детаље оптужнице.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

Оптужени су за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласала косовска скупштина.

Према најавама из суда, ово суђење би требало да се оконча већ средином децембра, након чега ће им бити изречена првостепена пресуда.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести