Јерковић сведочи у процесу против бившег функционера МУП-а

Уколико се војвођански бизнисмен Миле Јерковић не појави 19. априла у Специјалном суду да сведочи на суђењу отпуженима за наводно „одавање службене тајне“, одбрана  би могла да затражи  да он буде принудно доведен, ако о разлозима његовог недоласка у које за сада  није уверена, не стигну чврсти докази, сазнаје “Дневник”.
Jerkovic_02
Фото: Dnevnik.rs

Јерковићево лечење у Америци је узрок одлагања два рочишта, а његово сведочење је важно јер је крунски  сведок Тужилаштва у процесу против  бившег функционера Бранка Лазаревића и још тројице осумњичених за наводно „цурење поверљивих  информација“, пре деценије , о тадашњој полицијској опсервацији Дарка Шарића и људи из његовог окружења.

Поводом недоласка  Јерковића на главни претрес у децембру 2017. и фебруару ове године, одбрана је навела да сматра  да „није по закону оправдао изостанак“, јер су правосудни органи о његовом  лечењу у Америци обавештени „мејлом са скенираним документом ординације једног  породичног лекара “, из ког се, како су указали, „разазнаје само да је  Јерковић под терапијом лековима за коронарне болести, да му се препоручује да не путује авионом и да се суздржи од напора и стреса“. 

Осим сумњи одбране у вези с недоласком „крунског сведока“ коме окривљени оспоравају законитост тог статуса, тврде да их „лажно оптужује“ и да је био „незаконито озвучен“, у тим круговима се спекулисе и да на локалу наводно колају приче да „од  2015. године  Јерковић често борави у Америци као да се тамо одомаћио“.  Спекулисе се, веле, да му је „тамо лагодније него у Србији где  'има за вратом'  гомилу проблема и поступака због предузећа која је покуповао у процесу приватизације и упропастио“.

Јерковић је, иначе, својевремено, у јавности  називан „краљем друмова“ и „краљем ораница“, јер је током приватизације дошао у посед, поред осталог, и  шест градских предузећа  јавног превоза и  неколико бивших друштевних пољопривредних фирми. Адвокат Радован Штрбац, један од оптужених, тврдио је пред судом  да  му се „ Јерковић лично хвалио да је  купио 35 000 хектара земље“.  

На рочишту у фебруару, Тужилаштво је предложило да се  прочита Јерковићев исказ из истраге, али је одбрана остала при инсистирању да он непосредно сведочи, а суд је трећи пут заредом упутио позив Јерковићу. 

Бранко Лазаревић је осумњичен да је у току 2008. и 2009. године, док је био шеф кабинета тадашњег министра полиције „одао да се прислушкују телефони особа из окружења Дарка Шарића“,  да су га на то „подстрекли“ терете се адвокат Радован Штрбац и бизнисмен Родољуб  Радуловић.

За „неовлашћено преношење поверљивих података“ Лазаревићу суди се и Борису Гари, бившем руководиоцу Службе за специјалне истражне методе.


Оптужбе Радована Штрпца

Адвокат  Радован Штрбац, оптужен и у процесу због афере „прање Шарићевих пара“, у којем је Миле Јерковић такође „крунски сведок“ Тужилаштва, износећи одбрану пред судом назвао је Јерковића „преварантом”, а прошле године  на суђењу је навео да је сазнао  да се против  Јерковића  води неколико поступака, као и да није издржао  казну од три године затвора  на коју је правноснажно  осуђен 2009. године, по оптужбама у вези са  шверцом четири шлепера цигарета  1997. године. 

Штрбац је оптужио Јерковића и да  је „упропастио 34  фирме и нанео држави огромну штету“. Позивајући се на  податке добијене по Закону о доступности информација од јавног значаја, Штрбац је,такође пред судом, тврдио да је „Јерковић до  фебруара 2009.  поднео 18 захтева за преузимање фирми које је раније купио у приватизацији, од чега је 11  решено негативно јер је фирме довео до руба стечаја“.


Специјално тужилаштво сумњичи Лазаревића и Гару за кривично дело „одавање службене тајне“.Адвокат Радован Штрбац, у то време правни заступник Дарка Шарића у различитим поступцима пред правосудним и другим државним органима, као и легалним пословима које је Шарић имао у Србији низ година, осумњичен је за подстрекавање на одавање службене тајне. Иста оптужба терети и бизнисмена Родољуба Радуловића који у бекству и суди му се у одсуству.

Одбрана свих окривљених је у потпуности негирала оптужбе и тврди да је реч о случају с „политичким призвуком“ .

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести