Јоцићу због злоупотреба новцем за клизишта пет година затвора

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду осудио је данас на пет година затвора некадашњег директора ЈП "Путева Србије" Бранка Јоцића поводом оптужби да је са сарадницима злоупотребио средства добијена од Европске банке за санирање клизишта у Србији током 2006, 2007. и 2008. године.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Њему је такође привремно одузет стан у Лозници, а изречена му је и мера забране обављања јавне функције у року од три године.

Против Јоцићеве супруге Марије Божић поступак је раздвојен јер се тренутно налази на породиљаском.

Такође, против Јоцићеве мајке, оптужница је одбачена јер је трајно неурачунљива.

Иста казна и мера као и Јоцићу изречене су, након вишегодишњег суђења, и власнику приватног предузећа "Ротијер" Драгану Павловићу, док је бивши директор ЈП "Пут Лозница" и Јоцићев саветник у "Путевима Србије" Предраг Тодосић осуђен на две године затвора.

На три године затвора осуђен је Милан Јосиповић.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право жалбе.

Како је раније саопштено, они се оптужницом терете да су приликом уговарања радова на санацији клизишта на подручју општина Крупањ и Лозница злоупотребили средства добијена од Европске банке, неосновано исплаћујући око 43 милиона динара приватном предузећу "Ротијер", за радове које оно није обавило на санацији клизишта.

На име тога предузеце "Ротијер" је Бранку Јоцицу, односно његовој мајци поклонило стан у Лозници, површине 63 квадратна метра у вредности од око 2,5 милиона динара.

Јоцић и остали ухапшени су у марту 2011. године по налогу Тужилаштва за организовани криминал због сумње да су извршили кривична дела давања и примања мита, злоупотреба службеног положаја и прање новца.

Суд је раније на захтев тужилаштва одлучио да се Јоцићу и члановима његове породице привремено одузме седам некретнина у Србији и Црној Гори, као и 12 ручних сатова јер постоји сумња да су стечени нелегалним путем.

Јоцић и још 15 оптужених имају још један поступак који се води пред Специјалним судом по другој оптужници за злоупотребе у предузећу "Путеви Србије".

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести