Још траје истрага прве приватизације „Сартида”

Пут до судске истине о питању јесу ли почињене незаконитости у поступку прве приватизације смедеревског концерна „Сартид” 2003. године чини се све неизвеснији јер истрага још није завршена.
1
Фото: Youtube Printscreen

У Специјалном тужилаштву кажу да истрага траје и да су од полиције затражили да се прикупе још нека обавештења.

Истрагу појединих околности у поступку прве приватизације „Сартида” 2003. године, када је продат америчком „Ју-Ес стилу” за 23 милиона долара, Специјално тужилаштво води од марта 2013. године, а под лупом се нашао Немања Колесар, својевремено помоћник генералног секретара Владе Србије задужен за праћење стечаја у „Сартиду”. Том истрагом је тада обједињена и она коју је београдско Више тужилаштво водило против бившег стечајног управника „Сартида” Бранислава Игњатовића и некадашњег председника Трговинског суда у Београду Горана Кљајевића.

Случај „Сартид” био је на списку 24 спорне приватизације чије је испитивање захтевала ЕУ. Истрага се, подсетимо, односи на околности продаје „Сартида” из стечаја, почетком 2003. године, за 23 милиона долара, америчкој компанији „Ју-Ес стил” непосредном погодбом.

Прве истражне радње о том случају почеле су још 2005. године, а осим бившег стечајног управника „Сартида”, под истрагом је било и неколико судија Трговинског суда.

У поступку који је Тужилаштво за организовани криминал покренуло 30. марта 2013. године, истражују се различите околности у вези с продајом и стечајем „Сартида”. У извештају Републичког тужилаштва о раду јавних тужилаштва 2013. године, наведено је да се у случају „Сартид” истражују „околности преношења месне надлежности стечаја 'Сартида' и његових шест зависних предузећа с Трговинског суда у Пожаревцу на Трговински суд у Београду, затим доношење одлуке стечајног судије којом је концерн ослобођен свих дугова, који су у време увођења стечаја износили најмање 1,7 милијарду долара, од чега су српске банке потраживале око 1,2 милијарду долара, а већина поверилаца имала средства обезбеђења за своје потраживање у виду хипотека и залога на непокретној и покретној имовини у 'Сартиду'”.

Обухваћене су околности под којима је „председник Трговинског суда, у својству председника стечајног већа у поступку стечаја пословних банака које су биле највећи повериоци 'Сартида', донео решење којим је одобрено брисање средстава обезбеђења потраживања установљених у корист Инвест банке и Београдске банке”.

„На иницијативу стечајног управника, у поступку стечаја предузећа 'Сартид' стечајно веће је донело одлуку и одобрило продају предузећа ’Сартид’ купцу ’Ју-Ес стил’, након чега је стечајни управник 31. марта 2003. закључио уговор о продаји по цени од 23 милиона долара. На тај начин су потраживања пословних банака постала ненаплатива и банке претрпеле штету. Поступак продаје ’Сартида’ је спроведен у току стечаја а да при том није извршена процена вредности имовине ’Сартида’, нису разматране друге понуде за куповину поменутог предузећа, нити се с другим заинтересованим компанијама преговарало о евентуалној купопродаји ’Сартида’”.

Током вођења истражног поступка обављено је економско-финансијско вештачење којим је утврђено да је вредност „Сартида” а. д. у време продаје износила најмање 40 милиона долара. С обзиром на ту процену, изнете су сумње да је „Сартид” продат по цени 17 милиона долара нижој од најниже процењене вредности предузећа у време закључења уговора, пише у извештају РЈТ-а.                                                                    

  Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.9266
Најновије вести