Истрага о „Сартиду” још није завршена

Истрага у предмету „Сартид” још није завршена и није донета тужилачка одлука, одговорено је „Дневнику” из Тужилаштва за организовани криминал које од 2013. године води истрагу прве приватизације концерна црне металургије „Сартид” 2003. године, једне од 24 спорне приватизације чије је испитивање захтевала ЕУ.
1
Фото: Dnevnik.rs

У одговору Тужилаштва нема наговештаја о томе докле се стигло у петогодишњој истрази, која, под сумњом за кривично дело злоупотребе службеног положаја, обухвата Немању Колесара, својевремено помоћника генералног секретара Владе Србије задуженог за праћење покретања и спровођење стечаја у „Сартиду”, стечајног управника „Сартида” Бранислава Игњатовића и тадашњег председника Трговинског суда у Београду Горана Кљајевића.

Истрага се, подсетимо, односи на околности продаје „Сартида” из стечаја, почетком 2003. године, за 23 милиона долара, америчкој компанији „Ју-Ес стил” непосредном погодбом.

Укупно се, иначе, већ десет година воде различите истражне радње, ако се узме у обзир да је још 2005. године тадашњи Окружни суд у Београду водио истрагу против стечајног управника „Сартида” и неколико судија Трговинског суда.

У поступку који је Тужилаштво за организовани криминал покренуло 30. марта 2013. године, истражују се различите околности не само у вези с продајом већ и стечајем „Сартида”. По наводима у извештају Републичког тужилаштва о раду јавних тужилаштава у 2013. години, у случају „Сартид” истражују се „околности преношења месне надлежности стечаја 'Сартида' и његових шест зависних предузећа с Трговинског суда у Пожаревцу на Трговински суд у Београду, затим доношење одлуке стечајног судије којом је концерн ослобођен свих дугова, који су у време увођења стечаја износили најмање 1,7 милијарди долара, од чега су српске банке потраживале око 1,2 милијарду, а већина поверилаца имала је средства обезбеђења за своје потраживање у виду хипотека и залога на непокретној и покретној имовини у 'Сартиду'”.

Већ десет година воде се различите истражне радње у вези прве приватизације концерна црне металургије

Обухваћене су околности под којима је „председник Трговинског суда, у својству председника стечајног већа у поступку стечаја пословних банака које су биле највећи повериоци 'Сартида', донео решење којим је одобрено брисање средстава обезбеђења потраживања установљених у корист Инвест банке и Београдске банке”.

„На иницијативу стечајног управника у поступку стечаја предузећа 'Сартид' стечајно веће је донело одлуку и одобрило продају предузећа ’Сартид’ купцу ’Ју-Ес стил’, након чега је стечајни управник 31. марта 2003. закључио уговор о продаји по цени од 23 милиона долара. На тај начин су потраживања пословних банака постала ненаплатива и банке претрпеле штету. Поступак продаје ’Сартида’ је спроведен у току стечаја, а да при том није урађена процена вредности имовине ’Сартида’, нису разматране друге понуде за куповину поменутог предузећа, нити се с другим заинтересованим компанијама преговарало о евентуалној купопродаји ’Сартида’.

Током вођења истражног поступка обављено је економско-финансијско вештачење, којим је утврђено да је вредност “Сартида” а. д. у време продаје износила најмање 40 милиона долара. С обзиром на ту процену, изнете су сумње да је “Сартид” продат по цени 17 милиона долара нижој од најниже процењене вредности предузећа у време закључења уговора, пише о случају “Сартид” у  извештају РЈТ-а.

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.7414
Најновије вести