Кањижа: Директор средње школе ошамарио професорку физичког?

Професорка физичког васпитања у Пољопривредно-техничком средњошколском центру „Беседеш Јожеф” у Кањижи Невена Стојанов (54) из Новог Кнежевца тврди да ју је директор школе др Золтан Шарњаи ошамарио у његовој канцеларији, након што је дошла да упита због чега у фискултурној сали нема грајања.
1
Фото: Средњошколски центар „Беседеш Јожеф” у Кањижи

По њеним тврдњама, инцидент се догодио у уторак око 10.30 сати, а да је нечега било, потврдио је и директор Шарњаи, који није желео да износи детаље.

После немилог догађаја у ПТШЦ „Беседеш Јожеф”, у којем се млади на мађарском образују за усмерења пољопривредне, машинске и прехрамбене струке, званичници су уздржани, па и директор Золтан Шарњаи, који се оптужује да је виновник инцидента.

Фото: Невена Стојанов

Он је кратко потврдио да су 20. новембра нарушена правила понашања у тој образовној установи, а да се то десило између једног наставника и директора школе.

„Испитивање ситуације је у току и предузете су радње које у таквим ситуацијама Закон налаже. Детаље до завршетка истраге не можемо саопштити, али радимо на томе да се што пре разјасне све околности догађаја”, саопштио је директор Шарњаи.

Случај је пријављен полицији, о чему је сачињена службена белешка, а у Основном јавном тужилаштву у Сенти за наш лист су рекли да су обавештени о догађају, да још немају службени извештај и нису упућени у појединости, а када добију извештај и изјаве учесника инцидента, видеће има ли основа за покретање кривичног поступка.

Немили догађај збио се у уторак, када је професорка физичког васпитања Невена Стојанов дошла да пита због чега у фискултурној сали нема грејања

Професорка Стојанов је испричала је да у ПТШЦ „Беседеш Јожеф” ради већ 27 година и по стажу је једна од најстаријих просветара у тој образовној установи, да једноставно не може да толерише инцидент који се десио.

– Било је и раније инцидената које смо некако превазилазили или некако решавали, па смо за претходни, у којем сам добила отказ, стигли и до суда, а овај због грејања у фискултурној сали превршио је сваку меру. Веома сам огорчена и повређена због шамара јер ме нико до сада у животу није ошамарио. Прошле школске године, пред крај првог полугодишта, морала сам да се посвађам с ложачем да би у сали укључио грејање. У целој школи постоји грејање и мислим да је то била дискриминација. У уторак сам отишла до канцеларије директора др Золтана Шарњаиа да га питам зашто нема грејања у сали за физичко када ја треба да држим наставу. Дошла да питам зато што, када сам дошла на посао, код колеге који је претходно држао час грејања је било, а када сам ја почела да радим, ложач је дошао и једноставно га искључио, што могу да потврде и деца из разреда. Културно и јасно сам се обратила директору због тога. Он ми је нељубазним тоном одговорио да нема времена. Покушала сам изнова с истим питањем, на шта ми је врло грубо рекао да изађем из канцеларије. Одговорила сам да не желим да изађем док не добијем одговор, зашто се све понавља као и прошле године. Тада је он пришао, одгурнуо ме, испало ми је стакло из наочара. Позвао је правницу школе да дође у канцеларију, када је ушла, стала је мени иза леђа. И тада ми је директор рекао „Хајде, бежи, склони се”. Инсистирала сам на томе да објасни зашто нема грејања у фискултурној сали. Уместо одговора, без иједне речи ме је ошамарио по образу.

Професорка прича да је, шокирана, ћутке изашла из директорове канцеларије и отишла до зборнице, али да је директор дошао за њом.

– Тада сам небројено пута питала плачући: „Зашто си ми опалио шамар?” Добро сам упамтила његов одговор: „Нисам те ја ударио. Ако те ударим, убићу те”. Рекла сам му да ме мој отац никада није ударио и ко је он да има право да ме удара. После свега што се десило, све ћу да истерам до краја. Иако најстарији професор физичког васпитања у школи, 2014. године сам проглашена за технолошки вишак. Три године била сам ван просвете, а онда ме је директор Шарњаи лане позвао, након што је један колега отишао из школе. Нисам ни слутила шта ће ми се десити. Обратићу се свима, од надлежних у општини до министра просвете, премијерке и председника државе – огорчена је професорка Стојанов.

Она додаје да је можда пала у немилост због крађе која се током марта ове године догодила у школи, када је у мушкој свлачионици нестао новац, а ученици мобилним телефоном снимили крађу и послали јој снимак. С тим је упознала колегу који им је разредни старешина, али тврди да на све нико није реаговао. Након неког времена, на инсистирање родитеља, крађу је пријавила полициј, па се све окренуло против ње, чак се десило и да су јој одбијали од плате. Случај је завршио на суду, одговорни ученици школе су процесуирани, а професорка је уверена да јој то директор није опростио.

Она каже да је недавно без икаквих инцидената прихватила решење о отказу које је донео директор, а које није правоснажно, и због којег се води спор.

– Без обзира на све околности, шамар нисам заслужила. Тешко се носим са свим што ми се десило јер ми је повређено људско достојанство – огорчена је Невена Стојанов.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести