Ко је ухапшени Драгољуб Симоновић?

БЕОГРАД:  Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић дугогодишњи је политичар из Врчина, за којег се везује више афера, пишу београдски медији.
Dragoljub Simonović Foto: grocka.rs
Фото: Драгољуб Симоновић Фото: grocka.rs

 Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић (59) којег је, према речима председника Србије Александра Вучића, полиција данас ухапсила и задржала као налогодавца паљења возила супруге новинара Милана Јовановића, после чега је ватра захватила кућу, дугогодишњи је политичар из Врчина, за којег се везује више афера, пишу београдски медији. 

Како подсећају, Симоновић се од 2008. године налази на месту председника Општинског одбора СНС у београдској општини Гроцка, а претходно је био ангажован у Српској радикалној странци.

У периоду од 2003. до 2008. године био је народни посланик у Скупштини Србије, док је функцију председника општине Гроцка обављао у три наврата.

Актуелни председнички мандат започео је 2016. године, када је за њега гласало 30 од укупно 35 одборника Скупштине општине.

Претходни мандат, који је започео 2012. године, окончао је раније, јер је био постављен на место генералног директора тадашњих "Железница Србије", где је остао до 2014. године, додају београдски медији. 

На целу општине, Симоновић је био и 2005. године, као члан Српске радикалне странке, али је после неколико месеци у општини формирана нова већина, те је он смењен. 

Сајт Телеграф издваја неколико афера које се везују за Симоновића.

Како објашњава, позивајући се на писање "Блица" у августу ове године, Симоновић је на пут у Италију, који је недавно организовало комунално предузеце "Еко Гроцка", наводно повео и супругу и кћерку, а укупна цена те услуге износила је 247.000 динара. 

Претпоставља се, како се истиче, да је реч о пословном путовању, јер је друштво за посебне намене "Еко Гроцка" д.о.о. настало као плод јавно-приватног партнерства између општине и италијанске фирме "Магип".

Телеграф подсећа и да су се у јавности, пре три године, појавиле фотографије нових железницких прагова, који су били остављени поред Симоновићеве куће у Врчину.

Наводно, ови прагови искоришћени су у Симоновићевом винограду, где су послужили као шпалири за лозу, пише Телеграф.

Као трећу аферу наводи и да је Симоновић наводно за шест месеци на путовања потрошио 160.000 евра.

"Док је био директор ''Железница Србије'' Симоновић је оптуживан и за велике трошкове на рачун службених путовања и пословних ручкова. Наводно је за мање од шест месеци на службена путовања потрошио 160.000 евра, а за пословне ручкове издвајао је и по 1.500 евра буџетског новца", тврди тај сајт.

Указује и на чињеницу да је Симоновић 2008. године по занимању био машински конструктор, али да је четири године касније постао дипломирани економиста.

Наводно је, истиче Телеграф, у међувремену завршио трећи степен студија на једном факултету у Бањалуци, а четврти на једном приватном факултету у Београду.

Телеграф тврди и да је улица у којој живи Симоновиц требало да 2013. године, у време када је он био директор "Железница", понесе име Браће Симоновића, по презимену његове фамилије.

Ипак, наводи се да у тој улици, која носи назив Касаповачка, осим Драгољуба Симоновића живи још неколико породица, које носе исто презиме и које су у родбинској вези.

EUR/RSD 117.7414
Најновије вести