МАРТОНОШ Мигранти упадају у викендице и праве хаос  

У Мартоношу незвани гости упадају у викендице, а у Мајдану и Рабеу ни упозорења исписана на арапском језику не спречавају мигранте да упадају у куће
Branko Mitrović zatekao haos u vikendici   Foto: M. Mitrović
Фото: Бранко Митровић затекао хаос у викендици у Мартоношу      Фото: М. Митровић 

Иако је у пограничном подручју наше земље са Мађарском крајем прошле године било више акција на уклањању илегалних миграната и њихово одвожење у прихватне центре, они су још увек присутни у већем броју на подручју Хоргоша и Мартоноша, у кањишкој општини, такође и у насељима Мајдан и Рабе у новокнежевачкој општини. Мештани страхују, а непријатно изненађење чекало је у среду пензионера Бранка Митровића из Суботице када је у среду дошао да обиђе викендицу у делу атара Мартоноша у близини границе.

- Иако су плац и викендица ограђени и закључани, чим сам дошао видео сам да нешто није у реду, а једног мигранта сам затекао да излази из куће. Не знам шта бих му урадио, да није успео да утекне. Обавестио сам полицију, направила увиђеај и сачинила записник. То је са њихове стране све што су могли да ураде. Сад, шта даље радити, да ли све оставити овако и спремати ко зна који пут. Нисам први чија се викендица нашла на удару миграната, јер су учестали упади миграната у куће у овом викенд насељу. Очекујемо да надлежни нешто предузму на заштити наше имовине. Они једноставно, када нисмо ту, улазе у куће и праве хаос. Ако сви будемо ћутали и даље ће радити шта хоће, па мислим да је време да се нешто покрене - очајан је био Бранко Митровић.

Он прича да је видљиво да су мигранти у двориште прескорили преко ограде, развалили улазна врата на кући, користили за грејање дрва која су била припремљена, разбацали су и полупали ствари.

- После свега што смо затекли, преостаје нам да све ствари бацимо, од кревета па до посуђа и чаша, прекречимо просторије и да видимо шта ћемо даље. Само, прибојавамо се да ако све средимо да ће се овакви упади понављати. Шест кућа је у последње време прошло исто овако - каже Митровић.

Фото: Мигранти оставили хаос у викендици Бранка Митровића Фото: М. Митровић

Упади у празне куће, салаше, викендице и напуштене објекте од стране миграната су већ стална појава на северу Бачке, већ неколико година од почетка мигрантске кризе, а изражени су и у свернобанатским селима Мајдан и Рабе. Према сведочењу мештана мигранти веома често покушавају да уђу и у куће које су насељене, како би се сада у зимском периоду склонили од хладноће. 

Да би на неки начин упозорили мигранте и спрече њихов упад, мештани Мајдана и Рабеа су на појединим кућама на арапском језику истакли натписе упозорења: „Стани! Не улази у кућу, овде живе људи!“ Међутим, ни на тако исписана упозорења мигранти се не обазиру, јер су забележени случајеви разваљивања врата и у неколико насељених кућа, где су у собама палилио ватру да би се загрејали.

Присуство полиције је појачано, али мештани сматрају да би у овим селима требало бити још више полицијских патрола, јер и поред тога што су у више акција припадници МУП-а у сарадњи са Жандармеријом, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и локалним самоуправама, одвезли стотине миграната у прихватне центре, они се убрзо враћају у погранично подручје у настојању да се илагалним каналима домогну земаља ЕУ.

М. Митровић

 

 

 

Кубрат
08.01.2021 • 18:38
Где је заштита грађана? Људи без докумената нам харају државом а нас кажњавају ако немамо личну карту?! Полиција је немоћна, осигуравајућа друштва не примају осигурање за викендице а мигранти нам праве огромну штету. Да се сами организујемо?
EUR/RSD 117.1996
Најновије вести